Premierul Nicolae Ciucă: Vom avea astăzi în primă lectură un proiect care vizează modificarea codului fiscal prin care eliminăm excepții

Nicolae Ciucă Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri, că Guvernul discută în primă lectură un proiect care vizează modificarea codului fiscal, prin care se vor elimina excepții.

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat că acest proiect prevede o serie de ajustări ale codului fiscla, în concordanță cu angajamentele asumate de România în PNRR, în programul de guvernare și în ceea ce înseamnă statulul său de membru al NATO.

„Practic, ajustarea fiscală pe care o propunem prevede pe de o parte protejarea cetățenilor care au statut de salariat și au venituri de pânâ la 4.000 lei și venim cu o serie de deducei, pentru cei care au copii sau pentru cei tineri sub 26 de ani, cu o deducere de impozit, pentru scăderea ratei de șomaj. În contrapondere, avem o serie de ajustări pe partea de capital care înseamnă restructurarea unor facilități acordate unor anumite zone, facilități care și au atins elementul de potențial în ultimii ani”, a declarat Adrian Câciu.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Premierul a completat: „Eu nu le aș zice eliminarea de facilități, ci eliminarea de excepții, și ne-am angajat prin PNRR și în întâlnirile cu reprezentanții instituțiilor internaționale să le eliminăm”.

Ministrul Finanțelor a precizat că va avea loc și o reconversie economică, prin extinderea facilității privind scutirea de impozit a profitului investit și pentru investițiile în active utilizate în activitatea de producție și procesare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Ministrul a mai afirmat că, dincolo de această ordonanță, Guvernul nu renunță la efortul de consolidare fiscală din perspectiva colectării. digitalizării, astfel să ajungem la un grad de colectare voluntară de 90%.

Premierul Ciucă a precizat: „Doresc să adaug și acel angajament legal de implementare a digitalizării ANAF. Este un proiect pe care l-am început și care trebuie finalizat. Toate trebuie coordonate cu obiectivul de creștere a investițiilor și trebuie să avem în vedere asumarea de absorbție cât mai mare a fondurilor europene. Săptămâna trecută am finalziat adoptarea programelor operaționale și astfel putem să accesăm cele 44 miliarde euro din fondul de coeziune”.

Ministerul Finanțelor Publice a pus, luni, în dezbatere publică, principalele schimbări fiscale care vor avea loc începând cu 1 ianuarie 2023. Printre acestea se numără: crește impozitul pe dividende de la 5% la 8%, scade plafonul pentru microîntreprinderi de la un milion de euro la 500.000 de euro, scade plafonul până la care se acordă facilitățile fiscale în construcții, sectorul agricol şi în industria alimentară, scade de patru ori plafonul pentru trecerea de la normă de venit la sistem real, crește TVA la băuturi cu zahăr.

Majoritatea măsurilor vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2023, excepție făcând majorarea accizei la țigări și la băuturi alcoolice, care va fi operată de la 1 august 2022, și eliminarea impozitul specific, care va fi implementată începând cu data de 1 august 2022, dar cu unele reguli tranzitorii pentru impozitele datorate în cursul anului 2022.

Impactul bugetar estimat este de 2,2 miliarde lei în plus în anul 2022 și 13,4 miliarde lei în plus în anul 2023.

Detalii, AICI.

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.