Nuclearelectrica a semnat un contract pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă cu canadienii de la Candu Energy

Cernavoda Nuclearelectrica Sursa foto: Nuclearelectrica

Compania românească de stat Nuclearelectrica anunță că a semnat un contract în cadrul Proiectului Retehnologizării Unității 1, cu Candu Energy, membră a grupului SNC-Lavalin, și OEM (Producător de echipamente originale) pentru tehnologia CANDU, în faza a II-a a proiectului de retehnologizare.

În cadrul contractului, Candu Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea documentației tehnice pentru achiziționarea componentelor cu ciclu lung de fabricație ale reactorului, care vor fi înlocuite la Retehnologizarea Unității 1, în cadrul procesului numit „retubare reactor” (Înlocuire Canale Combustibil, Tuburi Calandria și Fideri – ICCTCF). De asemenea, Candu Energy va oferi și servicii de inginerie pentru evaluarea stării setului de scule specializate ce se vor utiliza la înlocuirea componentelor reactorului și elaborarea documentației pentru achiziționarea componentelor ce necesită înlocuire/modificare.

Reactoarele CANDU au o durata de viață inițială de 30 de ani, care poate fi prelungită cu încă 30 ani, în urma unui proces de retehnologizare, ceea ce Nuclearelectrica realizează în prezent cu Unitatea 1, aceasta fiind pusă în exploatare comercială în 1996.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Conform raportului Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), în colaborare cu Agenția pentru Energie Nucleară (OECD-NEA), realizat în 2020 cu privire la costurile energiei electrice, retehnologizarea unităților nucleare are cel mai scăzut cost al electricității dintre toate sursele de energie – în medie 32 USD/MWh (comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliană; 56 USD/MWh pentru panourile solare; 91 USD/MWh pentru centralele pe cărbune). Costul energiei generate de capacități nucleare noi, de mari dimensiuni, este 69 USD/MWh, conform aceluiași raport.

Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă reprezintă unul dintre principalele proiecte de investiții derulate de Societatea Națională Nuclearelectrica și a fost aprobat de acționarii SNN prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor SNN nr. 27/23.12.2013.

Proiectul Retehnologizării Unității 1, demarat în 2017, este implementat în trei etape.

Faza I a Proiectului Retehnologizării a fost demarată în urmă Hotărârii nr. 9/28.09.2017, prin care acționarii SNN au aprobat Faza I a Strategiei de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă. Faza I, derulată în perioada 2017-2022 a constat în: Demonstrarea capabilității componentelor actuale ale reactorului Unității 1 de a funcționa peste 210.000 de ore la putere nominală, până cel puțin la sfârșitul anului 2026, definitivarea scopului lucrărilor Proiectului de retehnologizare, precum și demonstrarea fezabilității Proiectului de retehnologizare, etapă care s-a finalizat în februarie 2022 cu aprobarea AGA a Studiului de fezabilitate și a deciziei de investiție.

Faza a II-a a Proiectului Retehnologizării Unității a fost demarată în urma aprobării în cadrul Adunării Generale a Acționarilor din data de 23 februarie 2022, a deciziei de investiție în proiectul Retehnologizării Unității 1 CNE Cernavodă. Costul estimat al investiției este de 1,85 miliarde euro. Faza a II-a se va derula în perioada 2022 – 2026 și are în vedere următoarele activități principale: Asigurarea resurselor financiare pentru derularea Proiectului de Retehnologizare a Unității 1; Negocierea și atribuirea Contractelor de Inginerie, Procurare și Construcție (EPC); Procurarea echipamentelor cu ciclu lung de fabricăție; Obținerea Opiniei Comisiei Europene – Articolul 41 Tratat Euratom; Obținerea tuturor autorizațiilor și avizelor necesare demarării proiectului etc.

Faza a III-a, care se va derula în perioada 2027-2029, începe odată cu oprirea Unității 1 și constă în derularea efectivă a lucrărilor din Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 în instalațiile unității, precum și repunerea acesteia în funcțiune, în vederea exploatării comerciale pentru un nou ciclu de funcționare de 30 de ani, după anul 2029.

„Având în vedere complexitatea și importantă strategică a proiectului, am angajat încă din 2021 peste 100 de colegi noi, care vor face parte din structura organizatorică a proiectului și care beneficiază de specializare în conformitate cu standardele nucleare. O parte din cei nou angajați va fi trimisă pentru specializare în centrale din Canada care au trecut deja prin experiența retehnologizării unităților nucleare”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

Beneficiile proiectului Retehnologizării Unității 1: încă 30 de ani de operare începând cu anul 2029; aproximativ 5,5 milioane MWh energie curată, netă livrată anual în SEN, la cel mai mic cost dintre toate sursele de energie; sute de noi locuri de muncă; contribuții în economie; peste 5 milioane tone CO2 evitate anual.

Unitatea 1 a CNE Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW a fost pusă în funcțiune în 1996 și a livrat până în prezent peste 127 milioane MWh, ceea ce reprezintă 9% din consumul la nivel național în 25 ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: