Ford Motor a obţinut un profit net peste aşteptări în trimestrul al doilea şi şi-a reafirmat perspectivele de profit anual, dar a declarat că ”încearcă în mod activ” să afle cum să compenseze creşterea costurilor, transmite Reuters, citată de News.ro.
Rezultatele şi comentariile producătorului de automobile din Michigan leu reflectă parţial pe cele ale rivalului General Motors, care şi-a publicat la rândul său rezultatele financiare în această săptămână.
La fel ca Ford, GM şi-a reafirmat perspectivele de profit pentru întregul an, privind o creştere aşteptată a cererii, şi a spus că îşi reduce cheltuielile şi angajările. Dar o scădere de 40% a venitului său net trimestrial a făcut ca acţiunile GM să scadă marţi.
Ford a spus că îşi va readuce dividendul la nivelul de 15 cenţi pe acţiune anterior pandemiei.
Rezultatele Ford au fost determinate de vehiculele cu marjă mai mare, parţial reduse de costurile şi cheltuielile mai mari ale mărfurilor, a arătat compania.
Ford a spus că se aşteaptă la o creştere a costurilor mărfurilor cu 4 miliarde de dolari în 2022.
”Reducerea costurilor va avea loc în afacerea noastră ICE. Planificăm o complexitate mult mai mică în afacerea noastră Blue (vehicule cu ardere internă)”, a spus directorul general Jim Farley, folosind un acronim pentru motoarele cu ardere internă.
Dar el le-a spus reporterilor că cgrupul va discuta detaliile măsurilor de reducere a costurilor ”în propriul nostru program”. El nu s-a referit direct la informaţiile conform cărora Ford ar putea reduce până la 8.000 de locuri de muncă, în principal la unitatea sa de vehicule cu motoare cu ardere internă Ford Blue.
Producătorul auto a spus că aproape toate modelele sale din 2022, inclusiv noul F-150 Lightning, sunt epuizate, iar vînzările dealerilor rămân puternice.
Livrările cu ridicata către dealeri în trimestru doi au crescut cu 35% faţă de anul precedent.
”Nu am observat o încetinire a industriei”, a declarat directorul financiar John Lawler.
Ford şi-a reafirmat previziunile anterioare referitoare la rezultatele pe întregul an, inclusiv câştigurile ajustate înainte de dobânzi şi impozite (EBIT) de 11,5 miliarde dolari până la 12,5 miliarde dolari, în creştere cu 15% până la 25% faţă de anul trecut, şi fluxul de numerar liber ajustat de 5,5 miliarde dolari până la 6,5 miliarde dolari.
Ford şi-a reiterat, de asemenea, prognoza privind marja operaţională EBIT ajustată de 10%, inclusiv o marjă EBIT de 8% pentru vehiculele sale electrice.
Pentru a concura cu Tesla şi alte companii de vehicule pur electrice, Farley a spus că Ford trebuie să reducă 2.000 de dolari per vehicul din costurile de distribuţie. Acest lucru va implica reducerea costurilor de publicitate, construirea mai multor vehicule la comandă, mai degrabă decât stocarea loturilor la dealeri
Scopul companiei este de a reduce costurile cu 3 miliarde de dolari pe parcursul mai multor ani.