Cea mai mare economie a Europei este afectată de dependența de gazele rusești și încă încearcă să gestioneze criza energetică care se profilează. Guvernul german va trebui să modifice din nou legea privind securitatea energetică, în septembrie, deoarece taxa pe gaze nu poate fi încă impusă tuturor consumatorilor, inclusiv celor cu contracte cu preţuri fixe, au declarat miercuri surse guvernamentale şi parlamentare pentru Reuters, transmite News.ro.
O taxă pe gaze, care trebuia să intre în vigoare din octombrie, a fost avută în vedere ca un instrument de colectare de fonduri de la toţi consumatorii de gaze, pentru a sprijini importatorii de gaze care se confruntă cu creşterea preţurilor din cauza scăderii fluxurilor de gaze ruseşti.
Surse din industrie au declarat pentru Reuters că aproximativ un sfert din contractele consumatorilor de gaze au clauze care ar garanta preţuri fixe, ceea ce ar face dificilă adăugarea unei taxe.
Ministerul Economiei a refuzat să comenteze.
Mai multe detalii despre taxă urmau să fie anunţate în august, dar, conform unui proiect de lege văzut de Reuters miercuri, guvernul intenţionează să ajusteze suprataxa cel puţin o dată la trei luni, pentru a reflecta modificările preţurilor la gaze.
”O situaţie de deficit de gaze” este premisa pentru a impune taxa, pe care guvernul a stabilit-o deja odată cu scăderea fluxurilor de gaze din Rusia, se arată în proiectul de lege.
Taxa a fost văzută ca un mecanism de colectare a fondurilor mai echitabil, decât o clauză generală de ajustare a preţurilor, care ar permite furnizorilor să transmită clienţilor creşterile de preţ, pe care experţii o consideră contestabilă din punct de vedere legal.
După ce guvernul şi-a mărit luna trecută obiectivele de stocare a gazelor pentru iarnă, vor apărea costuri suplimentare şi vor fi, de asemenea, transferate parţial consumatorilor finali, probabil din noiembrie, au declarat surse din industrie pentru Reuters.