Piața muncii din SUA surprinde: Economia americană a creat 528.000 de locuri de muncă, peste aşteptări, în luna iulie/ FED ar putea continua majorările de dobânzi

SUA, statele unite, america Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani în luna iulie a fost dublu faţă de estimările analiştilor, în timp ce rata şomajului a scăzut cu 0,1 puncte până la minimumul de 3,5% înregistrat înaintea pandemiei, ceea ce constituie o dovadă solidă că economia americană nu este încă în recesiune, informează Reuters, citat de Agerpres.

Raportul publicat vineri de Departamentul Muncii arată că economia americană a creat 528.000 de locuri luna trecută, faţă de 398.000 locuri de muncă în luna iunie. În plus, datele pentru luna iunie au fost revizuite în sus de Departamentul Muncii, până la 398.000 de locuri de muncă, de la 372.000 de locuri de muncă cât s-a anunţat iniţial.

Conform acestor cifre, luna iulie 2022 a fost a 19-a lună consecutivă în care economia americană a creat mai multe locuri de muncă decât a distrus. Rata şomajului în SUA a scăzut până la 3,5% în iulie, de la 3,6% în luna iunie, revenind la nivelul anterior pandemiei.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe aproximativ 250.000 de noi locuri de muncă create în luna iulie şi pe menţinerea ratei şomajului la 3,6%.

Aceste date care arată un dinamism suprinzător al pieţei muncii oferă imaginea unei economii relativ sănătoase, în pofida faptului că a înregistrat două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut. Chiar dacă cererea de muncitori s-a redus în sectoarele cu un consum intensiv de forţă de muncă, precum imobiliarele şi comerţul cu amănuntul, companiile aeriene şi restaurantele nu pot găsi toţi muncitorii de care au nevoie.

Faptul că economia americană continuă să creeze locuri de muncă într-un ritm susţinut ar putea pune presiune asupra Rezervei Federale să adopte cea de-a treia majorare a dobânzii de referinţă cu 75 de puncte de bază, la şedinţa din luna septembrie, însă totul depinde de cele mai recente date cu privire la evoluţia inflaţiei. Săptămâna trecută, Banca centrală a SUA a majorat dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază, ceea ce duce la 225 de puncte de bază majorările decise de Fed începând din luna martie.

Tot săptămâna trecută, Departamentul american al Comerţului a anunţat că Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,9% în ritm anualizat în trimestrul aprilie-iunie 2022, după contracţia de 1,6% înregistrată în primul trimestru.

Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut însă numeroşi economişti, precum şi administraţia Biden, afirmă că economia americană nu este încă în recesiune, având în vedere că există o serie de indicatori mai favorabili.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: