Cristina Prună, USR: „Adio” gaze din Marea Neagră dacă PSD reglementează prețurile la producția de energie

offshore, sonda offshore, gaze marea neagra, neptun deep, platforma maritima sursa foto: Facebook/ OMV Petrom

Cristian Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților, atrage atenția asupra consecințelor dezastruoase pe care le va avea reglementarea prețurilor la energie electrică și gaze.

„Acesta este planul PSD după ce Guvernul Ciucă, sub presiunea sumelor uriașe pe care trebuie să le plătească furnizorilor, este nevoit să recunoască public eșecul schemei de plafonare și compensare. Printre consecințe, reducerea drastică a investițiilor chiar până la punctul în care vom putea spune „adio” gaze din Marea Neagră”, afirmă Cristina Prună.

„PSD ne mai fură încă o dată dată viitorul. De ce? Pentru că vrea reglementarea prețului la producția de gaze și de energie. Reglementarea sună simplu, frumos și populist. Dar haideți să vedem care vor fi consecințele. Adoptarea acestei tâmpenii va însemna că spunem ADIO gazelor din Marea Neagră, iar Romgaz va fi aruncat pe apa sâmbetei 1 miliard de euro prin achiziția participației Neptun Deep de la Exxon. Nu va vrea nimeni să își asume riscuri imense la preț reglementat. Am mai văzut filmul acesta în 2018. În tot acest timp, când noi avem gazul la nas și ne batem joc de el, Germania, disperată să aducă gaz, caută să construiască un nou gazoduct până în peninsula Iberică. Mai trist este că această obsesie a reglementării pare să fie emanația lui Iulian Iancu, bine instalat de PSD la ANRE. Iar Marcel Ciolacu, controlat din culise la fel ca o păpușă de la Teatrul Țăndărică, nu poate decât să dea din palme”, declară Cristina Prună.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Deputata arată că, pe lângă reducerea, dacă nu chiar alungarea investițiilor în sistem, un preț reglementat înseamnă și că producătorii de stat de energie electrică (Hidroelectrica, Nuclearelectrica etc.), pentru a-și completa oferta de energie pentru portofoliul lor de clienți, vor fi siliți să cumpere energie la prețuri colosale din piață și să o vândă la preț reglementat. Cu o pierdere consistentă, bineînțeles.

Apoi, dacă energia în intern e asigurată la preț reglementat, furnizorii care au contractele de achiziție cu producătorii o pot exporta liniștiți în afara granițelor, spune ea.

„Marcel Ciolacu, Iulian Iancu și patrioții din culise propun, practic, să subvenționăm economia Ungariei! În acest timp, PNL propune prin vocea ministrului Virgil Popescu să supra-impozităm profiturile furnizorilor, asta după ce tot el a trimis în Parlament OUG-ul care prevede reglementarea acestor profituri. Practic, Virgil Popescu recunoaște că a scris o lege atât de prost încât poate fi ocolită cu ușurință și nu le mai rămâne altceva de făcut decât să își impoziteze propria prostie”, mai arată Cristina Prună.

USR susține că soluțiile pentru depășirea crizei facturilor sunt abrogarea urgentă a schemei de plafonare și compensare, eliminarea taxelor din facturile de energie și gaz pentru consumatori, credit fiscal pentru toate companiile, vouchere pentru consumatorii vulnerabili și reducerea taxării muncii sunt soluții viabile care pot redresa economia și industria.

„Dacă actualul Guvern, patronat de președintele Klaus Iohannis, nu poate sau nu vrea să adopte măsurile care pot ajuta cu adevărat populația și firmele, atunci acest Guvern să plece acasă”, conchide Prună.

PSD a transmis, vineri, într-un comunicat de presă, că nu susține diminuarea plafonului pentru compensarea prețurilor la energie, ci vrea revenirea, temporară, la o piața de energie reglementată.

Anterior, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat într-o conferință de presă că prioritatea PSD este să vină cu măsuri predictibile până în 2025 pe zona de energie. Acesta a spus că social-democrații vor veni cu o variantă într-o perioadă scurtă de timp.

Ministrul Energiei spunea anterior că România va începe să extragă gaze naturale din Marea Neagră în 2026.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: