INTERVIU. Antreprenorii încă se luptă cu birocrația pentru a-și înființa un business. Alexandru Anghel, SOLO Fintech: Statul nu face tot ce poate pentru a sprijini un mic antreprenor. Dacă este un motiv pentru care cineva nu doarme noaptea, este cel mai probabil din cauza statului român

interviu, job, contracte Sursa foto: Pexels

Procedeul pentru înființarea unui nou business în România este unul greoi, care necesită multă documentație, statul român fiind unul dintre motivele pentru care „cineva nu ar putea dormi noaptea” – o spune co-fondatorul unei aplicații care gestionează documentații pentru înființarea de afaceri. SOLO Fintech este un startup de tehnologie care a lansat în toamna anului trecut o aplicaţie de contabilitate pentru cei care vor să își lanseze PFA-uri și nu se pot descurca bine cu documentele pe care statul le cere. Alexandru Anghel, cofondator al soluției, spune că cei care vor să înființeze un business se lovesc de nevoia unei documentații riguroase și multe procese complicate, cum ar fi stabilirea unui sediu fizic pentru firmă sau alegerea unui cod CAEN potrivit pentru domeniul de activitate.

„În cei doi ani în care am lucrat la înființarea aplicației nimeni nu a mai lucrat atât de aproape de sistemul public și a fost un șoc pentru noi. Dacă este un motiv pentru care cineva nu doarme noaptea, este cel mai probabil din cauza statului român. S-au mai făcut progrese. S-au făcut sisteme de digitalizare în încercarea de a aduce sistemele statului puțin mai aproape de realitate. Mai este mult de mers. Sunt de acord că statul nu face tot ce poate pentru a sprijini un mic antreprenor”, a declarat Alexandru Anghel, cofondator al SOLO Fintech (FOTO), într-un interviu pentru Economedia.

Ideea de a lansa SOLO Fintech a apărut în urmă cu doi ani, când Alexandru Anghel, fost consultant în management la Boston Consulting Group și Annemarie Fabian, fost consultant Colliers International și Bogdan Georgescu, fondator Bookster și fost Managing Partner Colliers International și-au dat seama cât de complicată este interacțiunea cu statul atunci când vrei să înființezi un business.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

SOLO Fintech a fost înființat în 2020 în cadrul incubatorului Novel Ventures de către cei trei parteneri.

În octombrie-noiembrie 2021 a fost oficial lansată aplicația după o serie de cercetări și mai multe colaborări și interviuri cu 150 de companii pentru a afla care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă un antreprenor când vrea să înființeze un PFA.

„Filozofia a fost ca noi să facem totul simplu. Una din cele mai neplăcute experiențe este partea de înființare a unui PFA pentru că necesită multă documentare. Trebuie să ai o adresă, o locație fizică. La înființare, 95% din proces este automatizat. Pe partea de contabilitate mai sunt elemente pe care încă la facem manual, cum ar fi procesarea bonurilor și a cheltuielilor pentru că încă nu am găsit un sistem bun de citire a documentelor”, spune Alexandru.

Practic, soluția SOLO Fintech ajută la eficientizarea procesului prin care antreprenorul poate înființa un PFA. Utilizatorul trebuie să completeze pe site câteva date cum ar fi domeniul cu care se ocupă, fără a fi nevoit să găsească codul CAEN pozitiv pentru a-l înregistra la Registrul Comerțului (ONRC). De asemenea, compania ghidează utilizatorul în momentul în care acesta nu este decis dacă dorește să înființeze un PFA sau un SRL.

Ce soluții ar trebui să ia statul român pentru a accelera digitalizarea în administrațiile publice

Acesta spune că există o foarte mare inerție în ceea ce privește digitalizarea în instituțiile publice, iar organizațiile statului nu comunică foarte bine. Antreprenorul crede că un motiv pentru care statul se va îndrepta către o digitalizare mai bună este competitivitatea din partea celorlalte țări care vor putea atrage talentele noastre. 

„Cred că este o chestie de timp, nu cred că e rea intenție. Este vorba de inerție. Nu știu unde o să fim în 10 ani în ceea ce privește digitalizarea, depinde de condițiile economice, sistemul privat și dacă statul va fi dispus să colaboreze cu mediul privat. Dar ce element cred că va fi puternic ca statul român să se digitalizeze este că, cel puțin la nivel european, există competitivitate pentru a atrage talentul. Mai ales că în ultimii 2 ani lucrul remote a crescut. Nu ești limitat să ai un job în locul în care trăiești. Acest lucra va crea foarte multă competitivitate și statele care nu se mișcă în a atrage talent vor avea de suferit. Dacă nu evoluezi te înlocuiește cineva mai bun”, spune antreprenorul. 

Totuși, o metodă rapidă de a accelera digitalizarea este de a avea un dialog deschis cu companiile din domeniul fiscal, este de părere Alexandru Anghel. Acesta spune că o soluție rapidă este ca statul român să profite de toată tehnologia pe care mediul privat a creat-o și să o folosească intern, să o integreze.

Startup-ul vrea să ajungă la 3.000-3.500 de clienți până la sfârșitul anului și la 8.000-9.000 de clienți anul viitor

Focusul Startup-ului Solo Fintech este pe creșterea în trei direcții: noi parteneriate cu diverse companii agregatoare de PFA-uri, cum ar fi casele de avocatură sau platformele de livrare de comenzi, îmbunătățirea aplicației și un nou sistem pentru SRL-uri, pe care compania plănuiește să îl lanseze în prima jumătate a anului viitor.

Pentru toate aceste planuri, startup-ul vrea să atragă investiții de 500.000-600.000 euro și este în discuții cu mai multe fonduri de investiții, atât din România, așa cum este Early Game Ventures, precum și cu fonduri din străinătate, din Polonia sau Austria.

„400.000 euro sunt pentru creșterea continuă a Solo, 50.000 euro pentru Solo SRL și restul să adaugăm mai multe servicii în aplicație pentru PFA-uri: posibilitatea de a lua asigurare, abonament privat medical, accesarea microfinanțării sau a creditelor bancare direct din platfoma noastră.

Un alt obiectiv al companiei este să încheie anul cu 3.000-3.5000 de clienți, de la 2.000 de PFA-uri cu care lucrează în prezent, iar pentru anul viitor să ajungă la 8.000-9.000 de clienți. Până în prezent, antreprenorii au învestit în Solo Fintech 500.000 euro din resurse proprii. Abonamentul standard pentru Solo Fintech este de 89 lei.

Acest interviu a fost transcris cu ajutorul Vatis Tech.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: