Autonom a înregistrat un profit net de 17,8 milioane lei în primul semestru al anului, în creștere cu 42% față de 2021

autonom, auto Sursa foto: Facebook / Autonom

Autonom Services a înregistrat un profit net de 17,8 milioane lei în primul semestru al anului 2022, în creștere cu 42%faţă de aceeași perioadă a anului trecut și cu 13% mai mare decât în primul semestru din 2019, potrivit raportului publicat la Bursa de Valori București.

Veniturile totale ale companiei au fost de 239,8 milioane lei, în creștere cu 35% față de 2021. De asemenea, activele s-au majorat de la 31 decembrie 2021 cu 38,1%, atingând o valoare totală de 1,3 mld la finalul lunii iunie.

„Primul semestru al acestui an a venit cu turbulențe macroeconomice și inflație galopantă, generate de suprapunerea pandemiei cu lanțuri de aprovizionare dereglate și o situație geopolitică regională complicată, marcată de instabilitate politică și confruntări militare. Toate acestea au continuat să ne testeze reziliența și capacitatea de a ne dezvolta business-urile într-un mediu din ce în ce mai volatil. Capitalul atras prin emisiunea de obligațiuni de la sfârșitul anului trecut ne-a adus într-o poziție financiară foarte bună, si ne-a permis să facem pași importanți în tranziția către flote verzi și să continuăm investițiile pentru dezvoltarea companiei, valorificând oportunitățile apărute în piață,” a declarat Dan Ștefan, co-fondator Autonom.

În luna aprilie, Autonom a anunțat finalizarea achiziției Țiriac Operating Lease (Premium Leasing SRL), un business cu venituri anuale de 19,3 milioane euro, active în valoare de 48,9 milioane euro și o flotă de peste 2600 de mașini. Prin acest pas, Autonom și-a întărit poziția pe piață și în prezent așteaptă decizia autorităților pentru fuziune, integrarea operațională fiind deja finalizată.

La sfârșitul lunii iunie, Autonom opera o flotă totală de 10.925 de autoturisme în leasing operațional, în creștere cu 51% față de 31 decembrie 2021.

În ceea ce privește divizia de închirieri, compania a înregistrat un grad de ocupare de peste 89% și o creștere de 54% a veniturilor, ajungând la 41,6 milioane de lei, avans determinat de creșterea cererii o data cu reluarea călătoriilor, precum și a dezvoltării serviciului de mașină la schimb. În primele 6 luni ale anului, flota destinată închirierii a ajuns la 2510 de unitați, în comparație cu 2439 mașini înregistrate pe 31 decembrie 2021.

Rezultatele diviziei de vânzări mașini rulate au înregistrat o creștere de 14% față de primul semestru al anului 2021, generând venituri de 41,5 milioane de lei. Un impact semnificativ în rezultatele acestui semestru l-a avut creșterea valorilor de vânzare ale mașinilor rulate, iar acest aspect, cu impact direct în profitabilitate, se va vedea și mai bine în următoarea perioadă.

Autonom a construit stocuri de mașini din cauza creșterii prețurilor de achiziție

Creșterea preţurilor de achiziţie și întârzierile mașinilor noi, a determinat Autonom să construiască stocuri de mașini, pentru a putea fi prompţi în acomodarea nevoilor de mobilitate ale clienţilor lor.

„De aceea, ieșiri semnificative de numerar au fost redirecţionate spre achiziţia de autoturisme, iar valoarea rezervelor de numerar la finalul primelor 6 luni din 2022 era de 56,8 milioane lei, în scădere cu 72% faţă de perioada similară a anului trecut”, potrivit companiei.

Potrivit raportului, o creștere semnificativă au înregistrat și stocurile, de 1855% faţă de 31 decembrie 2021, ca urmare a deciziei de creare de stocuri de mașini pentru a putea asigura disponibilitatea imediată a mașinilor necesare în contractele agreate. De asemenea, acestea au fost influenţate și de activitatea secundară a companiei, de comerţ internaţional cu autovehicule. Din totalul de 81,1 milioane lei, 3,5 milioane lei reprezentau mașini rulate din flota proprie și 77,6 milioane lei stocuri pentru comerţul internaţional.

Sursa foto: Facebook / Autonom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *