UE este pe cale să impună intervenții pe piața energiei pentru a ține în frâu prețurile în creștere, luând în considerare inclusiv o taxă pe profiturile excedentare și plafoane pentru prețul gazelor, potrivit unui document obținut de Politico.
Experții de la Comisia Europeană au lucrat în weekend pentru a accelera planurile de intervenție de urgență pentru protejarea gospodăriilor și companiilor, mulți lideri avertizând asupra unor tulburări sociale masive dacă prețurile nu vor fi ținute sub control.
Într-un document datat 4 septembrie și obținut de Politico, președinția cehă a Consiliului UE a avertizat că invazia Rusiei în Ucraina, reducerile continue ale Moscovei în ceea ce privește aprovizionarea cu energie și recenta „întrerupere totală și pe termen nelimitat” a gazoductului Nord Stream „alimentează creșterea inflației și au un impact grav asupra tuturor întreprinderilor și consumatorilor”.
Veștile despre Nord Stream au făcut ca prețul gazului să crească cu 31% luni dimineață, ajungând la 281 de euro pe megawat oră.
Ca răspuns, UE a dat startul testării apetitului celor 27 de state membre ale blocului pentru măsuri care variază de la plafonarea prețurilor la controlul pieței, cerând capitalelor să declare ce măsuri sunt pregătite să susțină în cadrul unei reuniuni a miniștrilor energiei din UE care va avea loc vineri.
Președinția cehă a întocmit o listă de propuneri din întregul bloc, care urmează să fie analizate înainte de Consiliul Energie de vineri. Unele capitale doresc plafoane de preț pentru gazele naturale din „anumite jurisdicții” – adică Rusia, care și-a înarmat exporturile de energie. O măsură care ar putea fi luată în considerare este o limită de preț la care companiile pot cumpăra gaz rusesc, similară măsurilor de plafonare a prețului petrolului convenite săptămâna trecută de G7, într-un efort de a limita capacitatea Kremlinului de a-și finanța războiul din Ucraina.