Tesla Group deschide o fabrică de baterii la Brăila, cu o investiție de 90 de milioane de euro. Patronul ceh a absolvit Institutul de Relații Internaționale din Moscova

audi, baterii

Tesla Group, o companie cehă din domeniul producției de baterii și sisteme energetice (a nu se confunda cu gigantul american Tesla – n.r.), va ridica o fabrică de producție baterii pentru stocarea energiei la Brăila, inclusiv baterii auto, o investiție de 90 de milioane euro care va fi inaugurată peste doi ani, în 2024, a anunțat primarul din localitate, Viorel Marian Dragomir, pe pagina proprie de Facebook.

Amplasamentul fabricii va fi în Parcul Industrial din Perimetrul 2 al Zonei Libere Brăila (concesionat de Element Industrial Eli Parks), iar investiția va genera inițial, potrivit primarului, 200 de locuri de muncă, preponderant ingineri, pentru care recrutarea va începe în toamna lui 2023. Ulterior, 600 de angajați ar putea ajunge să lucreze aici.

„Nivelul de poluare este unul inexistent ca urmare a tehnologiilor moderne, inovative și a faptului că celulele pentru baterii (care reprezintă componenta chimică) se vor importa din Asia, nu se vor produce la Brăila. Fabrica de la Brăila va fi o investiție 100% verde care nu va presupune procese chimice. Această investiţie într-o fabrică va aduce în zona noastră o tehnologie foarte modernă şi va oferi locuri de muncă în industria viitorului”, a precizat edilul Dragomir.

„Brăila este un oraș extrem de bine poziționat geografic, care are deschidere la Dunăre, într-o zonă care unește Muntenia, Moldova și Dobrogea. Pe lângă discuțiile purtate cu autoritățile locale, se vede o efervescență a investițiilor în Brăila. Brăila nu este un oraș lipsit de o viziune de dezvoltare pentru viitor. Vorbim despre proiecte importante, cum este podul de la Brăila, care va face legătura cu Dobrogea, vorbim despre drumul expres Brăila – Galați, despre investițiile din port. Pentru noi, pentru activitatea pe care o desfășurăm, conexiunile rutiere sunt importante. Avantajul competitiv este faptul că Brăila este un port maritim la Dunăre, fapt care ne ajută să aducem materia primă și, ulterior, să expediem mult mai ușor produsele realizate la fabrică. Producția noastră se adresează într-o proporție foarte mică pieței din România. Piața de desfacere a Tesla este o piață globală – Orientul Mijlociu, Africa, Asia sau Statele Unite. Acestea sunt câteva dintre argumente. Și Zona Liberă este un argument puternic pe care s-a mers, este un avantaj din punct de vedere al bussines-ului”, au declarat, la rândul lor, reprezentanții Tesla Group – Lichardus Dusan – fondator owner, Marijnene Johannes Antonie Marinus, fondator, și Horia Grigorescu, director general România.

Dusan Lichardus este fondator și președinte al Tesla Group. În descrierea sa de pe Linkedin, acesta se prezintă astfel: „Gestionez proiecte internaționale din punct de vedere tehnic și financiar de mai bine de 16 ani. În prezent, construiesc o companie de top integrată pe verticală care produce energie electrică descentralizată și furnizează servicii avansate de stocare a energiei și de echilibrare a rețelei.”

Lichardus a notat la studii Institutul de Stat din Moscova pentru Relații Internaționale și Universitatea Mateja Bela v Banskej Bystrici, din Slovacia. Descrierea proprie a instituției de învățământ moscovită este aceasta: „Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova (Universitatea) al Ministerului rus de Externe, fiind un mare complex universitar, își păstrează rolul de centru educațional și științific unic, al cărui prestigiu este ridicat nu numai în țara noastră, ci și dincolo de granițele sale. Peste 150 de profesori, doctori în științe, 400 de candidați în științe, peste 300 de profesori asociați și aproape 400 de lectori de înaltă calificare predau în cinci institute, opt facultăți și 70 de departamente în domeniul relațiilor internaționale, studii regionale, științe politice, economie globală, drept, management, jurnalism și relații publice. Printre aceștia se numără mai mult de două duzini de membri titulari și corespondenți ai Academiei de Științe din Rusia, ai academiilor rusești și internaționale specializate și șaptesprezece oameni de știință onorați ai Rusiei. Acest lucru asigură, fără îndoială, un nivel pedagogic și științific ridicat de pregătire a elevilor”.

 

Comentarii

  1. bineinteles trebuiau sa apara si un carcotas la comentarii
    stii tu ai dovezi ca deverseaza?
    aruncam cuvinte si acuze copilaresti din prea multa invidie
    Eu sunt la origine brailean si ma bucur ca IN SFARSIT vin si la noi investitori nu numai in fetisizatul ardeal unde umbla cainii cu colaci in coada
    Intr-o tara normala cu un guvern adevarat investitiile strainilor trebuiesc onest si egal impartitie in tara.
    Nu trebuie doar o regiune sa fie privilegiata in dauna altor regiuni ale tarii. In estul Romaniei e un dezastru demografic prin emigratie si scadere naturala.

    Tinerii de calitate pleaca nu au ce sa munceasca in Braila cu exceptia santierului naval ca ingineri sau sudori sau lacatusi sau alti profesionisti la fel de bine platiti.
    Iar la Yazaki e sclavie moderna referitor la conditiile de munca din ce am auzit ca nu am fost sa vad cu ochii mei dar asa am auzit ca stau amaratii si amaratele alea in picioare la cainii aia de japonezi sunt caini asta sunt cum sa tii niste oameni 8h in picioare sa asambleze panaramele alea de compoenete sau cabluri??? inspectia teritoriala de munca ce face? doarme? sau primeste plocoane?

    Sa speram ca prin aceasta intreprindere se vor creea locuri de munca bine platite ca tinerii sa ramana in oras sa se mai opreasca hemoragia de forta de lucru bine pregatita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *