BREAKING Comisia Europeană anunță cinci măsuri urgente în criza energiei: Plafonarea prețului la gazul rusesc / Țintă obligatorie de reducere a consumului de electricitate / Taxă pe profiturile excepționale ale regenerabilelor

ursula von der leyen, presedinte, comisia europeana, dezbatere, plen, uniunea europeana © European Union 2020 - Source : EP

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat miercuri un plan european de economisire a energiei și de reducere a dependenței de energia rusească, printr-un set de cinci măsuri.

„Lucrăm din greu să renunțăm la Rusia și să trecem la alți furnizori de încredere, cum ar fi SUA, Norvegia, Azerbaidjan și alții. Dacă ne uităm la tăierile de gaz rusesc, al treilea pas cel mai important sunt invetițiile în energia regenerabilă, sunt ieftine, ne vor face independenți de ruși. Manipularea rusească, dar și alți factori, cum ar fi schimbările climatice, seceta, energia hidro a scăzut în UE, avem mai puțină electricitate din surse nucleare. De aceea ne confruntăm cu sume astronomice”, a transmis von der Leyen.

Prima măsură este economisirea inteligentă a electricității. „Vedem că există o penurie gloală de electricitate. Ce trebuie să facem este să salvăm electricitate, într-un mod deștept. Dacă ne uităm la costul electricității, vedem că există puncte maxime ale cererii. Asta este scump. În timpul acestor puncte maxime ale cererii vine gazul scump pe piață. Ce trebuie să facem este să aplatizăm curba și să propunem o țintă obligatorie pentru reducerea utilizării electricității la orele maxime. Și vom lucra îndeaproape cu statele membre pentru a face acest lucru”, a spus von der Leyen.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

A doua măsură este propunerea unui plafon pe veniturile companiilor care propun electricitate cu costuri scăzute. „Sursele de energie cu nivel scăzut al emisiilor de carbon fac venituri uriașe în această perioadă, deoarece au costuri scăzute, dar prețuri mari. Venituri pe care niciodată nu și le-au calculat, pe care nu le-au visat până acum și venituri pe care nu le pot reinvesti. Aceste venituri nu reflectă costurile lor de producție, așa că este acum momentul ca consumatorii să beneficieze de costul scăzut al surselor de energie cu nivel scăzut al emisiilor de carbon, ca de exemplu al regenerabilelor. Propunem să redirecționăm aceste profituri excepționale către statele membre, pentru ca acestea să poată susține gospodăriile vulnerabile și companiile vulnerabile”, a precizat ea.

A treia măsură: același lucru trebuie să se întâmple și cu profiturile neașteptate ale companiilor producătoare de combustibili fosili, a transmis Ursula von der Leyen. „Companiile din domeniul petrolului și al gazelor naturale au obținut, de asemenea, profituri masive. Prin urmare, vom propune o contribuție de solidaritate pentru companiile producătoare de combustibili fosili, pentru că toate sursele de energie trebuie să contribuie la soluționarea acestei crize. Statele membre ar trebui să investească aceste venituri pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile și pentru a investi în surse de energie curată de producție proprie”, a mai spus președinta Comisiei Europene.

În al patrulea rând, companiile de utilități energetice trebuie să fie sprijinite pentru a face față volatilității piețelor, a transmis ea. „În prezent, li se solicită să furnizeze sume neașteptat de mari, ceea ce amenință capacitatea lor de a tranzacționa și stabilitatea viitoarelor piețe. Astfel, vom contribui la facilitarea sprijinului pentru lichidități acordat de statele membre companiilor energetice. Ne vom actualiza cadrul temporar pentru a permite furnizarea rapidă a garanțiilor de stat”.

Și, în al cincilea rând, vom propune un plafon pentru gazul rusesc, a spus von der Leyen. „Obiectivul aici este foarte clar. Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce împotriva Ucrainei. Și acum munca noastră dă roade! La începutul războiului, gazul rusesc prin conducte reprezenta 40% din tot gazul importat. Astăzi a scăzut la doar 9% din importurile noastre de gaz”, a afirmat oficialul Comisiei Europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Comisia europeană își dă cu stângul în dreptul! După ce a implementat politici tembele nu știe cum s-o scoată la capăt în problema energiei! Interdicția la combustibilului fosili e o decizie de-a dreptul tembelă!

  2. AM O INTREBARE:
    DOBANDA LA BANCI CAND SE PLAFONEAZA?
    😀

    Bancile castiga cel mai mult in astfel de situatii. Daca e “solidaritate”, ar trebui sa incepem cu cei ce controleaza banii. Nu doar cel sarac sa fie solidar. Sa contribuie fiecare proportional in funcție de venit.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.