Lira sterlină a scăzut miercuri faţă de dolarul american la cel mai redus nivel din 1985

lira sursa foto: Pexels

Lira sterlină a scăzut miercuri faţă de dolarul american la cel mai redus nivel din 1985, la 1,1407 dolari pe unitate, investitorii reacţionând la perspectivele economice negative ale Regatului Unit, în timp ce la conducerea guvernului britanic se află un nou prim-ministru, transmite CNBC, citat de News.ro.

Moneda britanică şi-a mai revenit ulterior, fiind tranzacţionată în declin cu 0,4% la 1,1469 dolari pe unitate.

Premierul britanic Liz Truss a fost numită oficial marţi, după ce i-a succedat lui Boris Johnson în alegeri disputate strând. Ea moşteneşte o economie aflată în cea mai gravă criză a costului vieţii dintr-o generaţie, inflaţia atingând 10,1% în iulie.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Lira a scăzut la 1,1444 dolari în orele care au urmat victoriei ei de luni, dar de atunci a scăzut şi mai mult, pe măsură ce traderii înţeleg consecinţele numirii ei.

Ultima dată când lira sterlină a scăzut la 1,14 dolari a fost pentru scurt timp în martie 2020 şi după rezultatul referendului pentru Brexit, în 2016.

Nivelul lirei de 1,1407 dolari pe unitate nu a mai fost atins din 1985, sub guvernul lui Margaret Thatcher.

Lira sterlină a fost afectată în ultimele luni de creşterea inflaţiei, aflată în prezent la cel mai înalt nivel dintre toate naţiunile G-7, şi de perspectivele unei recesiuni care se profilează.

Numirea lui Truss, care, potrivit analiştilor, va reduce taxele şi va stimula împrumuturile, s-a adăugat îngrijorări pieţei legată de datoriile din Marea Britanie.

Deutsche Bank a avertizat luni că riscurile unei ”crize a lirei sterline” nu trebuie subestimate, adăugând că investitorii vor aştepta acum cu mare atenţie anunţurile de politică ale Truss, care ar urma să aibă loc în zilele următoare.

”Cu deficitul de cont curent aflat deja la niveluri record, lira sterlină necesită intrări mari de capital, susţinute de îmbunătăţirea încrederii investitorilor şi de scăderea aşteptărilor inflaţioniste. Cu toate acestea, se întâmplă opusul”, a declarat Shreyas Gopal, analist valutar al Deutsche Bank, într-o notă.

Declinul lirei are loc în timp ce dolarul american a crescut în acest an, pe fondul temerilor de recesiune globală şi al creşterilor agresive ale ratei dobânzii ale Rezervei Federale.

Lira sterlină a scăzut în acest an cu peste 15% faţă de dolar. Faţă de euro, lira a scăzut miercuri cu aproape 1%, la 86,83.  Cu toate acestea, lira sterlină a rezistat mai bine faţă de moneda unică, în acest an, cu un declin de doar 3%.

Cel mai redus nivel atins de lira sterlină faţă de dolar a fost de 1,052 dolari pe unitate, pe 26 februarie 1985, conform datelor Refinitiv.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: