Termoenergetica București închiriază în regim de urgență 20 de centrale termice modulare de proximitate care să dea căldură și apă caldă la iarnă în zone din Capitală. Vezi unde vor fi amplasate

calorifer, incalzire, energie termica, repartitor caldura Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Termoenergetica Bucurelti, fosta RADET, a scos la licitație un contract de 20,6 milioane de lei pentru închirierea a 20 de capacități modulare de producere a agentului termic în mai multe puncte termice de proximitate (centrale termice de cartier) ale CMTEB. Este o licitație „pe repede înainte”, pentru că pe 31 octombrie se desfac ofertele, iar unitățile modulare trebuie să fie în funcțiune până de Revelion, moment până la care firma furnizoare trebuie să-și fi asigurat toate avizele necesare de la alte companii de utilități (Distrigaz, Enel, Apa Nova etc), racordurile și sursele de alimentare cu energie.

Contractul va fi în vigoare până la 30 aprilie 2024 și este împărțit în trei loturi, pe sectoare. Vor fi patru unități de producție a agentului termic în Sectorul 1, șase în Sectorul 2, trei în Sectorul 4, unul în Sectorul 4, trei în Sectorul 5 și trei în sectorul șase.

Vezi la finalul textului lista punctelor termice din Capitală.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Prin acest contract sectorial se doreşte asigurarea necesarului de energie termică (pentru prepararea agentului termic de incalzire si apa calda de consum), pentru punctele termice deficitare ale Municipiului Bucuresti, aflate in gestiunea CMTEB. Aceasta achiziție înglobează activițățile de implementare a investiției și exploatarea capacităților modulare cu deserventi. Toate costurile pentru operatiunile de implementare a proiectului, producerea si livrarea agentului termic primar vor fi înglobate în tariful de închiriere”, este descrierea licitației.

Proiectul fusese anunțat în iunie de primarul general, Nicușor Dan, dar, la acel moment, era unul mult mai mic. Adică pe jumătate din cel scos acum la licitație.

„Intrăm în linie dreaptă în ceea ce priveşte achiziţia publică de servicii pentru 10 centrale provizorii mobile, care vor fi poziţionate lângă 10 puncte termice din Municipiul Bucureşti şi care vor funcţiona în caz de avarie pe reţea sau în funcţie de parametrii reduşi pe reţeaua de transport. Cele 10 puncte termice deservesc un număr total de 170 blocuri şi 27 societăţi comerciale. Dintre acestea, 3 puncte termice sunt în sectorul 3 (1 Labirint, PT 3 Labirint şi PT 4 Labirint), un punct termic este în sectorul 4 (Livada Nouă), 3 puncte termice sunt în sectorul 5 (10 Mărgeanului, PT 11 Mărgeanului, PT 9 Mărgeanului) şi 3 puncte termice sunt în sectorul 6 (PT 4/10, PT 7 Virtuţii, PT 8 Virtuţii). După finalizarea documentaţiei, vom lansa în SICAP procedura de achiziţie pentru închirierea acestor capacităţi modulare de producere a energie termice”, anunța Nicușor Dan.

Dincolo de dimensiunea proiectului, și estimările edilului erau prea optimiste. Nicușor Dan le vedea în funcțiune la începutul sezonului rece, adică la 31 octombrie. Or, în realitate, de-abia atunci se desfac ofertele.

„Estimăm că punerea lor în funcţiune se va realiza până la începerea sezonului rece, durata de închiriere fiind de 12 luni. Capacităţile modulare vor avea o putere termică instalată cuprinsă între 1-2 Gcal/h”, spunea primarul general.

Închirierea de capacități modulare este o soluție deja adoptată de CMTEB, ca un compromis de moment pentru a asigura agent termic iarna. Aceasta este ceea ce s-a putut face de către edilii Capitalei, în condițiile în care sistemul centralizat mare al Bucureștiului are mari probleme, de mai mulți ani, cu avarii repetate și lipsă cronică de finanțare în asigurarea plății pentru furnizorul Elcen care au avut, și au, ca rezultat cartiere întregi fără apă caldă sau în frig.

În vară, CMTEB a implementat proiectul-pilot al încălzirii Bucureștiului de proximitate în Sectorul 3, pe locul fostului CET Titan, închiriind cinci astfel de minicapacități modulare de la Energofor S.R.L, pentru 13 milioane lei. Contractul se întinde pe 12 luni, dispozitivele asigură agent termic în unele zone din nord-estul Bucureștiului.

Un procent de circa 60% dintre bucureșteni sunt încă branșați la sistemul centralizat de distribuție a agentului termic. Este cel mai mare astfel de sistem din țară.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Astea nu poluează? Sau doar alea personale poluează? Astea o să meargă tot timpul, alea de apartament merg doar când ești acasă!

  2. Aceasta companie nu va funcționa pana nu vor fi aduși oamenii de calitate și nu toate sinecurile, gen fosta candidata Alina Geonea, care a ajuns suspect de repede Șef Serviciu Comunicare, deși conduce prin amenințare și prin concediere pe metoda cui nu i convine pleacă. Primăria faceți controale și ancheta cine e aceasta femeie care are în companie mai multa putere ca directorul general.

  3. Totul este aranjat, nu patrunde nimeni in mafia asta a termoficarii.
    Cheltui D-le Primar, din banii publici circa 4.150.000 euro, ca plata chirie pentru realizarea unor interventii sporadice in sistemul termic, cand este cazul, cu niste echipamente modulare poluante (70 produsi cancerigeni, 229 kg Co2/ MW-ul produs, circa 80 eura taxa pe amprenta de carbon).
    Cu cei 4.150.000 euro, eu inventatorul Iuliean Hornet va pot construi 2o de centrale termice (module) containerizate, cu putere de 0,5 Gcal./h, insotite de o instalatie de peletizare de 8.000 tone/an.
    Centralele vor functiona pe biomasa peletizata obtinuta din toaletarea capitalei si biomasa din deseurile menajere.
    8.000 tone peleti x 4 Gcal/to = 32.000 Gcal. : 3.200 ore/an = 10 Gcal./h Putere Instalata)
    Vor functiona cel putin 25 de ani (la Buzau a trecut de al 5-lea an cu brio) iar costul de productie pe Gcal. intre 15 si 45 de euro, se poate ajusta in raport cu materia prima folosita.
    Se numeste Domnule Primar; DURABILITATE , SUSTENABILITATE, PROFITABILITATE, (eficient, economic, ecologic) ECONOMIE CIRCULARA.
    Hai ca esti matematician, ce naiba, nu te face ca nu pricepi!
    Se numeste: energie verde, regenerabila, in banda (nu a voastra) fara amprenta de carbon.
    ENERGIE SOCIALA D-le Primar
    Total cost pe an (salarii, mentenanta, peleti, intre 500.000 si 1.400.000 euro

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.