Interconectorul Bulgaria-Grecia are deja emis Actul 16, a anunțat ministrul interimar al dezvoltării regionale, Ivan Șișkov, și le-a arătat documentul jurnaliștilor: „Iată-l! Avem autorizația de utilizare pentru racordul de gaz între Bulgaria și Grecia! Nu este rezultatul unor compromisuri documentare. Cabinetul interimar raportează în fața dv. una dintre principalele sarcini pe care a trebuit să le ducem la îndeplinire. Interconectorul este finalizat și la 1 octombrie va putea, într-adevăr, să fie pus în funcțiune în adevăratul sens al cuvântul, fără nicio grijă și fără nicio încălcare a vreunei norme în Bulgaria”, a spus ministrul, potrivit Sega, citată de Rador.
Să reamintim că încă din 2009, când a fost oprită pentru prima dată furnizarea de gaze pentru Bulgaria, GERB a anunțat că va construi în cel mai scurt timp o interconexiune cu Grecia și astfel va diversifica sursele de aprovizionare. În realitate, însă, acest lucru s-a întâmplat abia acum – 13 ani mai târziu. În practică, toate cele trei cabinete ale lui Boiko Borisov au făcut tot posibilul pentru a întârzia construcția gazoductului care leagă Bulgaria de Grecia. În schimb, continuarea Turkish Stream prin Bulgaria a fost construită în timp record, cu peste 3 miliarde de leva din trezoreria statului. Instalația în cauză este doar în beneficiul Rusiei și de acolo Bulgaria nu primește deloc gaz. Recent (conform unei dezvăluiri de pe site-ul Bird.bg) a devenit clar că într-un raport al Agenției de Stat pentru Securitate Națională (DANS), cu ani înainte de începerea construcției, autoritățile bulgare, în persoana președintelui, a președintelui parlamentului și a primului ministru, au fost avertizate despre acest efect și despre scopul rușilor de a opri complet tranzitul gazelor prin Ucraina și, astfel, de a o sufoca economic. Războiul Rusiei împotriva acestei țări, care a început în februarie, a dovedit pe deplin ceea ce era scris în raportul serviciului special bulgar.
În ședința de acum, cabinetul interimat de la Sofia a aprobat lista proiectelor primăriilor care vor primi finanțare de la stat în valoare de 406 milioane de leva. Fiecare primărie a decis singură dacă va primi bani pentru alimentarea cu apă, un proiect rutier sau pentru o rețea stradală. Doar Primăria Karlovo va finanța 2 dintre proiectele sale.