Criza energetică din Europa îi împinge pe cetățenii Poloniei să ardă gunoaie și determină România să plafoneze prețul lemnului de foc, dat fiind că cererea de surse alternative de încălzire a explodat, scrie Microsoft News, potrivit Rador.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Locuitorii unei suburbii a Varșoviei au declarat pentru Bloomberg că acum pot simți zilnic mirosul gunoaielor arse, în vreme ce unele municipalități au observat că s-a diminuat cantitatea de gunoi colectată.

„Vedem o scădere considerabilă a cantității de gunoaie colectate, mai ales în ce privește materialele care cel puțin în teorie sunt adecvate arderii, precum hârtia, cartonul și ambalajele”, a declarat primarul unei localități presei poloneze.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

UE a interzis importul de cărbune din Rusia după ce Putin și-a pornit războiul din Ucraina, lucru care a lovit deosebit de puternic Polonia, dependentă de cărbune. Polonezii s-au repezit să-și facă stocuri de cărbune înainte de intrarea în vigoare a interdicției, în august, iar acum sondajele arată că 60% din gospodării nu au suficient cărbune pentru la iarnă.

Și costul gazului a explodat după ce Rusia a tăiat aprovizionarea Europei, unii oficiali acuzând Moscova că folosește energia pe post de armă.

Între timp, guvernul României a plafonat prețul lemnului de foc la 400 de lei (80 dolari) per metru cub și la 2.000 de lei per tonă de pelete, conform Bloomberg.

Anterior România plafonase și prețurile la gaz și curent electric pentru a le reduce creșterea care a survenit după invazia rusă din Ucraina. Lemnul de foc a devenit mai căutat în România ca sursă alternativă mai ieftină de încălzire, dar statul își îndemna cetățenii să adopte lemnul ca sursă de încălzire chiar dinainte ca războiul din Ucraina să înceapă.

Presa indică o creștere a cererii de lemn de foc și în alte părți ale Europei, ba chiar și creșterea furtului de lemn. Surse citate de Washington Post au afirmat că „lemnul de foc este noul aur”.