Polonezii ard gunoaie, iar România plafonează prețul lemnului de foc, întrucât disperarea crește pe fondul crizei energetice din Europa

deseuri, gunoaie Sursa foto: Pexels

Criza energetică din Europa îi împinge pe cetățenii Poloniei să ardă gunoaie și determină România să plafoneze prețul lemnului de foc, dat fiind că cererea de surse alternative de încălzire a explodat, scrie Microsoft News, potrivit Rador.

Locuitorii unei suburbii a Varșoviei au declarat pentru Bloomberg că acum pot simți zilnic mirosul gunoaielor arse, în vreme ce unele municipalități au observat că s-a diminuat cantitatea de gunoi colectată.

„Vedem o scădere considerabilă a cantității de gunoaie colectate, mai ales în ce privește materialele care cel puțin în teorie sunt adecvate arderii, precum hârtia, cartonul și ambalajele”, a declarat primarul unei localități presei poloneze.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

UE a interzis importul de cărbune din Rusia după ce Putin și-a pornit războiul din Ucraina, lucru care a lovit deosebit de puternic Polonia, dependentă de cărbune. Polonezii s-au repezit să-și facă stocuri de cărbune înainte de intrarea în vigoare a interdicției, în august, iar acum sondajele arată că 60% din gospodării nu au suficient cărbune pentru la iarnă.

Și costul gazului a explodat după ce Rusia a tăiat aprovizionarea Europei, unii oficiali acuzând Moscova că folosește energia pe post de armă.

Între timp, guvernul României a plafonat prețul lemnului de foc la 400 de lei (80 dolari) per metru cub și la 2.000 de lei per tonă de pelete, conform Bloomberg.

Anterior România plafonase și prețurile la gaz și curent electric pentru a le reduce creșterea care a survenit după invazia rusă din Ucraina. Lemnul de foc a devenit mai căutat în România ca sursă alternativă mai ieftină de încălzire, dar statul își îndemna cetățenii să adopte lemnul ca sursă de încălzire chiar dinainte ca războiul din Ucraina să înceapă.

Presa indică o creștere a cererii de lemn de foc și în alte părți ale Europei, ba chiar și creșterea furtului de lemn. Surse citate de Washington Post au afirmat că „lemnul de foc este noul aur”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: