Guvernul alocă 100 de milioane euro pentru stadionul „Gheorghe Hagi” din Constanța. Cifrele proiectului

Gheorghe Hagi fotbal stadion Colaj Economedia / Sursa foto: Inquam Photos/Pexels

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației alocă 481 de milioane lei (aproape 100 de milioane de euro) pentru finanțarea tuturor lucrărilor aferente construcției Stadionului „Gheorghe Hagi”, în Constanța, potrivit unei HG pus acum în dezbatere publică. MDLPA va capitaliza cu această sumă Compania Națională de Investiții, firma desemnată de stat să se ocupe de proiectele prioritare de construcții din țară. CNI este, în prezent, implicată, de exemplu în construcția noului stadion „Dinamo”, din București.

Aproape tot costul construcției stadionului Hagi este suportat de CNI – 474 milioane lei, beneficiarul investiției, adică Municipiul Constanța, urmând să contribuie cu doar 6 milioane lei, contravaloarea unor prestații asumate: accese, promenada, alei, drumuri și plaforme, rețele de utilități; împrejmuire, amenajări peisagere, etc.; desființării corpurilor existente – stadion și anexe, clădiri tehnice, drumuri și alei, și cheltuielile aferente organizării de șantier.

Lucrările pentru „Gheorghe Hagi” se întind pe 21 de luni, alocarea investiției fiind egală pentru fiecare an.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Dintre caracteristicile stadionului, trebuie menționat că acesta va avea 18.190 de locuri în tribune și 64.000 de metri pătrați, suprafață desfășurată, dar întregul proiect presupune și alte construcții, astfel:

Lot 1 – Construire Stadion “Gheorghe Hagi”, Strada Primăverii, Numărul 2-11, Municipiul Constanta;

Lot 2 – Construire arene tenis și dependințe, Strada Primăverii, Numărul 2-11, Municipiul Constanța;

Lot 3 – Construire Centru sportiv pentru recuperare, refacere și cantonamente, Strada Primăverii, Numărul 2-11, Municipiul Constanța;

Principalele zone funcţionale și cerințe vor fi stabilite conform reglementărilor UEFA pentru asigurarea cerințelor de clasificare UEFA 4 (nivel maxim), potrivit Notei de Fundamentare a HG.

Terenul de joc va avea dimensiunile: 105m lungime şi 68 m lăţime, cu minim 1-1,5m perimetral. Incinta terenului, respectiv terenul de joc şi distanţele de siguranţă până la tribune va fi de minim 120 x 80 m. Suprafaţa de joc va fi din gazon natural, (însămânțat sau în rulouri), în sistem hibrid (țesut sau rulou), dotat cu instalație de udare, drenaj și sistem de degivrare/încălzire.

Investiția include zonele de parcare pentru jucători şi oficiali, precum şi pentru VIP, un spaţiu de parcare pentru cele 2 autocare ale echipelor şi 10 autoturisme ale oficialilor, precum și un spaţiu de parcare de minim 150 de locuri pentru VIP-uri.

Capacitatea stadionului de minim 18.000 de locuri se adresează următoarelor categorii de spectatori: public general, spectatori VIP, persoane cu dizabilități, reprezentanți presă (scrisă și radio-TV), și va fi structurat și dotat astfel: tribune, locuri şi facilităţi pentru spectatori; sector rezervat suporterilor echipei vizitatoare; spațiu pentru accesul şi ieşirea publicului; căile de acces pe stadion; sistemul de iluminat de urgenţă; sistemul de sonorizare şi comunicare cu publicul; instalaţiile sanitare pentru spectatori; puncte de prim ajutor pentru spectatori; facilităţile pentru spectatorii cu dizabilităţi; zona rezervată VIP-urilor şi invitaţilor cu cel puțin 1500 de locuri acoperite, dintre care 100 de locuri trebuie rezervate echipei vizitatoare; camera de control (punctul de comandă); sistemul de televiziune cu circuit închis; sistemul de acces a spectatorilor prin porţi de tip turnichete.

Stadionul din Constanţa, unde a debutat Gheorghe Hagi, a găzduit meciurile echipei locale (până în 1990, F.C. Constanţa), ale echipei naţionale, turnee cu echipe importante din campionatele străine, campionate de atletism, festivaluri, concerte de muzică. Naţionala de fotbal a României a disputat mai multe meciuri amicale şi oficiale aici,

După 1990 denumirea i-a fost schimbată în „Farul”, cu o scurtă perioadă în care a purtat numele legendarului Gheorghe Hagi, cel mai bun produs al sportului constănţean din toate timpurile. De altfel, Constanța a dat sportului nume importante care au făcut istorie și care încă dețin recorduri naționale cum ar fi Ilie Floroiu (record national la 5.000m și 10.000m), Răzvan Florea, Simona Halep, Simona Amânar.

Din cauza degradării continue a complexului, disciplinele sportive s-au desfășurat pe arene mai mici sau săli de sport construite cu zeci de ani în urmă, care nu mai răspund rigorilor actuale în organizarea competițiilor naționale sau internaționale, stadionul Farul aflându-se într-un punct în care nu mai poate găzdui competiții majore. În prezent peste 1.100 de sportivi legitimați ai Constanței folosesc ca bază de antrenament stadionul Farul sau anexele dedicate care sunt destinate ca săli de de antrenament.

Investițiile în stadioane și complexe sportive sunt incluse în programul de guvernare 2021-2024, aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr. 42/2021, au fost trasate obiectivele pentru infrastructura sportivă unde se propun spre edificare 7 complexuri sportive, cu o capacitate între 3.000 şi 30.000 de locuri, categorie unde se încadrează și stadionul din municipiul Constanţa.

În cadrul Strategiei Naționale pentru Sport și Tineret în România (2016 – 2032) se prevede construirea unor complexe sportive de interes național – stadioane, bazine de înot, patinoare, săli polivalente.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Asa, din banii contribuabililor faceți mormane de ciment unde o data pe săptămână să se strângă prostimea sa înjure! Alte priorități nu are guvernul României!

  2. Bună ocazie de furat din banii publici, s-au făcut și se fac în toată țara stadioane de zeci și sute de milioane de euro, în timp ce folbalu românesc este mai jos de maidan!

  3. Si pentru cate spitale s-au alocat cate 100 de milioane de euro de la revolutie incoace? A, stai ca pentru spitale nu sunt bani, caci suntem prea saraci ca sa ne permitem asa ceva…
    La urmatoarea pandemie propun directionarea de urgenta catre stadioane a celor bolnavi…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.