FMI: Datoria globală a scăzut anul trecut cel mai mult din ultimii 70 de ani, în condițiile în care economiile și-au revenit după încetinirea bruscă din 2020 și inflația a crescut

calcule bugete bani Sursa foto: Pixabay

Datoria globală ca pondere din producție a scăzut anul trecut cu cel mai mult în ultimii 70 de ani, în condițiile în care economiile și-au revenit după încetinirea bruscă din 2020 și inflația a crescut vertiginos, potrivit datelor publicate luni de FMI, citate de Financial Times.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Raportul dintre datoria publică și privată la nivel mondial și PIB a scăzut cu 10 puncte procentuale în 2021, după ce a urcat cu 29 de puncte în anul precedent, potrivit datelor FMI privind datoria mondială.

Cifrele evidențiază modul în care ajutoarele guvernamentale masive acordate economiilor afectate de pandemii au declanșat nu doar o creștere, ci și o inflație globală de o amploare nemaiîntâlnită în ultimele decenii.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Scăderea de anul trecut a fost cea mai mare și a urmat celei mai mari creșteri înregistrate în anul precedent. Aceasta a dus cuantumul datoriei la nivel mondial la 247% din PIB-ul global în 2021, față de 228% din PIB înregistrat în 2019, a precizat FMI.

Scăderea a fost cauzată aproape în întregime de revenirea creșterii economice și de creșterea prețurilor. Împreună, acești doi factori au provocat o scădere cu 9,5 puncte procentuale a raportului datorie/PIB al grupului G20, format din cele mai mari economii ale lumii.

În termeni de dolari, valoarea totală a datoriei publice și private din lume a crescut ușor, atingând anul trecut un nivel record de 235 de miliarde de dolari, a adăugat FMI. În raport cu PIB-ul, după o nouă scădere ușoară în acest an, valoarea datoriei se va stabiliza probabil în 2023, pe măsură ce economia mondială va încetini, a precizat fondul.

Vítor Gaspar, directorul departamentului de afaceri fiscale al FMI, a descris anul 2021 ca fiind „un an foarte neobișnuit”.

„Pe măsură ce intrăm în 2023, perspectivele lumii sunt dominate de nevoia de a lupta împotriva inflației ridicate, însoțită de rate reale ale dobânzii substanțial mai mari și de o toleranță la risc diminuată, în special pentru țările cu fundamente percepute ca fiind mai slabe”.