Analiză AP: Croația este pe val, se pregătește pentru o nouă monedă și călătorii fără frontiere / Croația e prima țară care trece la euro și aderă la Schengen în aceeași zi

Croatia Schengen euro Uniunea Europeana Sursa foto: Dreamstime

La mai bine de nouă ani de când Croația a devenit cel mai nou membru al Uniunii Europene, țara este pe val pentru a profita la maximum de statutul său de membru al UE în Balcanii de Vest, notează Associated Press.

Croația va adopta moneda comună a UE, euro, și va adera la 1 ianuarie la Spațiul Schengen, spațiul european de călătorie fără vize. Oficialii din această mică națiune de 4 milioane de locuitori estimează că aceste evoluții vor fi amintite ca fiind una dintre cele mai mari realizări ale țării de la obținerea independenței în timpul dezmembrării Iugoslaviei, în urmă cu 31 de ani.

Adoptarea monedei euro oferă beneficii economice care decurg din legături financiare mai strânse cu ceilalți 19 utilizatori ai monedei și cu Banca Centrală Europeană. De asemenea, aceasta înseamnă că cele 340 de milioane de persoane care trăiesc în actuala zonă euro nu vor mai fi nevoite să își schimbe euro în kuna croată și vor putea intra în țara cunoscută pentru coasta Adriaticii fără a se opri la controalele de frontieră.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“După 10 ani de apartenență (la UE), am ajuns, în mod intenționat și meritat, în etapa în care vom deveni singura țară din istorie care va adera la Schengen și la zona euro în aceeași zi”, a declarat premierul croat Andrej Plenkovic la o recentă conferință de afaceri privind viitoarele etape de integrare.

“Unele țări au atins cele două obiective, unul după altul, într-o perioadă relativ scurtă de timp, dar niciuna nu le-a atins pe amândouă în aceeași zi”, a spus el, adăugând că schimbările “vor avea un impact transformator asupra economiei noastre”.

Însă nu toți croații sunt la fel de încântați de viitoarele schimbări, în special de eliminarea treptată a monedei lor.

Unii sunt sentimentali cu privire la kuna, care a fost introdusă pentru a asigura autonomia monetară după despărțirea Croației de fosta Iugoslavie și războiul din 1991-1995.

“Kuna a fost un simbol al independenței Croației. Eram cu toții atașați de ea, așa că va fi puțin greu să trecem peste dispariția ei”, a declarat Vladislav Studar, un veteran al războiului dintre forțele guvernului croat și cele loiale armatei iugoslave controlate de sârbi. “Dar ce putem face? Viața merge mai departe”. 

Stela Roso, o rezidentă din Zagreb, a fost de acord: “Este puțin trist că nu vom mai folosi kuna, deoarece era unică pentru țara noastră, dar, în termeni practici, (schimbarea monedei) nu va face nicio diferență pentru mine.”

Croația a aderat la UE în 2013, ultima dată când țara a admis o nouă națiune membră. Pentru a adopta euro, țara a trebuit să îndeplinească o serie de condiții economice stricte, printre care se numără existența unui curs de schimb stabil, o inflație controlată și cheltuieli publice solide.

După ce miniștrii de finanțe ai UE au dat undă verde Croației, în iulie, pentru a adera la zona euro, banca centrală a țării a trebuit să facă pregătiri ample.

“Am asigurat bancnotele (euro) pentru alimentarea anticipată și întregul volum necesar pentru anul viitor și aproape am terminat de bătut cele 600 de milioane de monede necesare. Aproximativ 93% din acest număr a fost deja bătut”, a declarat Tihomir Mavricek, directorul executiv al departamentului de numerar al Băncii Naționale a Croației.

“De la jumătatea lunii august și până la sfârșitul lunii noiembrie, cantitatea de kuna în circulație a scăzut cu 12 miliarde, echivalentul a aproximativ 1,7 miliarde de euro, așa că mai avem de eliminat treptat aproximativ două treimi, adică aproximativ 22 de miliarde de kuna”, a adăugat el.

Kuna croată și euro vor fi folosite în paralel pentru plățile în numerar doar 14 zile, dar, pe măsură ce oamenii se vor bucura de vânzările de după sărbători în ianuarie, vor primi doar euro în rest.

Mavricek a descris adoptarea unei noi monede naționale ca fiind “o reformă monetară majoră și o întreprindere logistică masivă”.

“Suntem conștienți de faptul că trecem la o nouă monedă și, în mod clar, vor exista unele sughițuri în ceea ce privește plățile (în numerar), în special în primele două săptămâni, dar acest lucru se va normaliza rapid”, a spus el.

O campanie agresivă de sensibilizare a publicului a însoțit munca tehnică din spatele scenei. Toate gospodăriile croate au primit un manual de instrucțiuni cu privire la schimbarea monedei.

Costul comparabil în euro a fost adăugat la prețurile produselor vândute în Croația în prima săptămână din septembrie.

“Cred că trecerea la moneda euro va decurge fără probleme, deoarece am folosit euro înainte, am schimbat kuna în euro, am avut conturi de economii în euro”, a declarat Ivanka Boljkovac, o cântăreață croată de operă. “Ne vom obișnui cu (euro) așa cum ne-am obișnuit cu toate celelalte schimbări”.

 



Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: