Romgaz comandă un studiu de piață pentru intrarea pe piața producției de hidrogen

industrie hidrogen Foto: eneweconomy.com.au

Producătorul de gaze controlat de stat Romgaz face comandă pentru un studiu de piață care să-i releve dacă există o oportunitate de investiții în domeniul producției de hidrogen și cum ar putea efectiv să facă ceva în această privință. Studiul de piață este scos la licitație în SICAP și costă 1,39 milioane de lei, urmând a se livra după patru luni de la semnarea contractului cu firma desemnată câștigătoare.

„… se vor realiza toate analizele necesare pentru a putea indica Entității Contractante dacă există o oportunitate investițională pe piața producerii de hidrogen și ce fel de obiectiv de investiții este recomandat. Studiul va cuprinde următoarele capitole: I. Studiu de piață pentru producerea și utilizarea hidrogenului în România; II. Poziționarea strategică a Romgaz pe piața emergentă de hidrogen; III. Identificarea oportunităților de investiție în producția de hidrogen și recomandarea proiectelor de interes. Definirea unui concept de proiect”, este descrierea licitației.

În caietul de sarcini citim că Romgaz așteaptă de la studiul de piață identificarea unei soluții pe termen scurt – până în șase ani ca să devină un actor în producția de hidrogen din surse curate, un domeniu care practic nici nu există încă în România. Astfel, compania de stat vrea să vadă care va fi dimensiunea pieței de hidrogen pe termen scurt, o strategie de active (ce se poate cumpăra sau nou construi in acest domeniu) ce fonduri publice sau europene se pot atrage. La final, toate datele culese vor fi adunate într-o analiză SWOT cost/beneficii de proiect.

Potrivit Romgaz, potențiala intrare în producția de hidrogen este parte a Strategiei 2021 – 2030, opțiuni strategice „Electricitate și energie cu emisii reduse de dioxid de carbon, cu folosirea la scară a surselor regenerabile de energie, căutarea unor poziții în hidrogen și dezvoltarea unui portofoliu de clienți pentru gaze care să completeze aceste energii cu emisii reduse de carbon”.

Ofertele pentru acest studiu vor fi desfăcute în 25 ianuarie, departajarea lor se face în funcție de preț, de experiența echipei de proiect și de metodologia abordată.

Romgaz este cel mai mare producător de gaze din România și a doua cea mai valoroasă companie a statului, după Hidroelectrica. Romgaz, este oficial, din august, partener egal cu Petrom în compania de proiect care va exploata gaze în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră.

Și în România, ca în tot Vestul, hidrogenul începe să fie considerat ca o sursă alternativă de energie. Deocamdată, piața locală de energie este ca și inexistentă. Totuși, pași în dezvoltarea ei încep să se facă.

Mai întâi, monopolul transportului de gaz din România, Transgaz, a anunțat, la începutul acestui an, că va analiza posibilitatea să introducă și hidrogen, la început în amestec cu gaz, în gazoductele pe care le operează. Apoi, în mai, la Davos a semnat un acord cu Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări SICAV-RAIF (3SIIF), fond comercial dedicat investiţiilor în infrastructură din Europa Centrală şi de Est, pentru realizarea în comun a unor investiţii de până la 626 milioane euro în infrastructura de transport a gazelor naturale pregătită pentru hidrogen din România.

În octombrie, Ministerul Energiei anunță că a inițiat Proiectul „Strategia Națională pentru Hidrogen și Planul de Acțiune pentru România” care beneficiază de sprijin tehnic din partea Direcției Generale pentru Sprijinirea Reformelor Structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene. Proiectul este implementat în colaborare cu consorțiul de consultanți format din PwC România și Horváth, care a fost selectat de către DG REFORM în urma unei proceduri de achiziții publice.

Strategia va avea ca scop atingerea țintelor din procesul de tranziție energetică și decarbonare a sectoarelor economice precum și realizarea cadrului legal pentru facilitarea investițiilor în hidrogen pe întreg lanțul valoric.

Ministerul Energiei va asigura ulterior adoptarea și intrarea în vigoare a modificărilor la cadrul legislativ și de reglementare care conduc la realizarea Reformei 4 a Componentei 6 (jalon #126) a Planului de Redresare și Reziliență al României și implementarea cu succes a unor măsuri cheie în cadrul strategiei și planului național de acțiune privind hidrogenul. Modificările vor trebui să îndepărteze orice obstacole legislative și administrative în calea dezvoltării tehnologiei hidrogenului din surse regenerabile și cu emisii reduse de carbon, pentru a putea fi dezvoltat întregul lanț valoric al hidrogenului, inclusiv utilizarea obligatorie a aparatelor și echipamentelor pregătite pentru hidrogen de către utilizatorii finali.

În fine, zilele trecute, ENGIE, care este cel mai mare distribuitor de gaze din România, a anunțat, în cadrul unei conferințe de profil, că se pregătește pentru introducerea gazelor „verzi” în conducte și a făcut referire la biometan și hidrogen.

Foto: eneweconomy.com.au

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *