A intrat în vigoare embargoul vizând produse petroliere rusești. Mesajul ministrului Energiei: Nu vor exista sincope în aprovizionarea cu motorină, în România. Care e situația depozitelor de gaze

Redacția feb. 5, 2023 0 comentarii
benzina carburant alimentare pompa

Marii importatori de produse petroliere de pe piață spun că și-au diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionarea  cu motorină, transmite ministrul Energiei, Virgil Popescu. Mesajul vine în prima zi din etapa a doua a pachetului de sancțiuni împotriva Rusiei care se referă la interdicția importului de produse petroliere, adică, în principal, motorină. Până acum, embargoul viza țițeiul.

“Da, România este o țară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare. Am purtat discuții cu toți marii importatori de pe piață și concluzia este că fiecare și-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare. Veți vedea că, la fel cum am depășit cu bine embargoul asupra țițeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăși cu bine și embargoul asupra motorinei rusești”, susține Virgil Popescu,  într-o postare pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, în contextul discuțiilor despre un vârf al temperaturilor reci care va afecta România, Popescu susține că țara noastră nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru sezonul rece.

“Avem gaze în depozite și vom depăși fără probleme eventualele vârfuri de consum generate de temperaturi negative. România are astăzi în depozite 1.866.300.000 metri cubi de gaze naturale. Mai mult cu aproape 780 de milioane de metri cubi de gaze decât aveam în perioada similară a anului trecut. În plus, față de importurile care se realizează în prezent, mai avem posibilitatea de a importa un volum adițional de 300 de milioane de metri cubi de gaz azer, posibilitate pe care o putem folosi oricând ar fi nevoie”, spune ministrul.

“Sezonul rece este pe final și ne așteptăm să ieșim din iarnă având încă gaze în depozite. Iar pentru iarna următoare vom avea la dispoziție 1 miliard de metri cubi de gaz din Republica Azerbaidjan, potrivit contractului semnat zilele acestea cu Socar. Vom fi bine pregătiți și pentru iarna următoare, așa cum am fost bine pregătiți și pentru aceasta”, susține Popescu.

Menționăm și că, potrivit datelor de la nivel european, publicate de Gas Storage Inventory, România se află la un grad de umplere a depozitelor de 61,44%, iar media UE e 69,8%.

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *