A murit Sever Mureșan, fost tenismen și cofondator al Băncii Dacia Felix, prăbușită într-un faliment răsunător în anii ’90. În ce afaceri a fost implicat controversatul om de afaceri

Sever_Muresan Foto: Wikipedia

Andrei Sever Mureșan, unul dintre fondatorii băncii falimentare Dacia Felix, dar și primul jucător român de tenis membru al ATP, s-a stins la vârsta de 75 de ani, conform presei centrale. Anunțul a fost confirmat printr-un mesaj de condoleanțe transmis și de clubul sportiv Dinamo, unde Mureșan a fost jucător al secției de tenis.

Sever Mureşan, fost tenisman profesionist, și-a legat numele de Băncii Dacia Felix din Cluj, care a pornit din ruinele celebrului joc piramidal Caritas, de la începutul anilor ’90.

Acesta fusese transferat recent de familia sa dintr-un spital din România la o clinică din Dijon. Fostul milionar se afla deja într-o stare extrem de gravă, iar medicii din Franța nu au mai putut face nimic pentru a-l salva, conform GSP.ro. Trupul neînsuflețit al fostului tenismen și om de afaceri urmează să fie adus în România pentru a fi înmormântat la Câmpia Turzii, potrivit Gândul. În luna iulie a anului acesta, Mureșan a fost internat în stare gravă la Spitalul Militar. Fostul om de afaceri a suferit un accident vascular cerebral și a fost dus la Secția de Terapie Intensivă. Starea lui s-a agravat de la o zi la alta.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

De la tenis la afaceri controversate

După Revoluția din 1989, el a lansat programul „Pâine pentru România”. A asociat firmele „Croissant de France Invest” cu fabricile de pâine românești „Panegrano” din Cluj, dar și „Plevnei” și „Libertatea” din București. În acest mod, a fost înființată societatea Paniro SA, potrivit informațiilor publicate în presa centrală.

Sever Mureșan a pus bazele grupului SM Invest.

În 1991, Sever Mureșan a fost cofondator al Băncii Dacia Felix, a doua bancă privată românească care a dat faliment. El a fost persoana-cheie în aducerea lui George W. Bush în România, la data de 23 noiembrie 2002.

Numele lui Sever Mureşan a fost legat de mai multe controverse, printre altele, de devalizarea cu 159 de milioane de dolari a Băncii Dacia Felix, potrivit Gazeta Sporturilor. A fost arestat mai multe rânduri, acuzat de sustragere de la plata impozitelor şi chiar de tentativă de omor. A fost închis în orașul francez Lille, la începutul anilor 2000.

Banca Dacia Felix a ajuns cea mai mare bancă privată înfiinţată după Revoluţie, dar s-a prăbuşit în câţiva ani, sub presiunea creditelor neperformante acumulate şi a evaporării zecilor şi sutelor de milioane de dolari, potrivit ZF.ro. Înainte să înceapă problemele şi BNR să ceară falimentul, Banca Dacia Felix acumulase o datorie imensă către Banca Naţională, de peste 500 milioane de dolari, la care s-a adăugat şi o datorie de câteva zeci de milioane de dolari către CEC Bank.

În 2002, un tribunal din oraşul francez Dijon l-a condamnat  pe cunoscutul om de afaceri Sever Mureşan la o pedeapsă de un an şi jumătate închisoare şi plata unei amenzi de 5000 de euro pentru fraudă fiscală în valoare de 3,4 milioane de euro, conform publicației Europa Liberă, care cita agenţia France Presse.
Potrivit mai multor surse, procurorul de şedinţă s-a declarat nemulţumit de decizia instanţei, pe care a apreciat-o drept insuficientă pentru, ceea ce a numit “un delincvent şi escroc de talie internaţională”, caracteristic pentru criminalitatea “gulerelor albe”.
Arestat în Ungaria, în 1999, Sever Mureşan a fost condamnat, în anul 2000, şi în Elveţia, la trei ani şi jumătate închisoare. El a fost ulterior extrădat în România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: