Un reactor al Centralei Nucleare de la Cernavodă a ieșit din nou din funcțiune, luni după-amiază, în jurul orei 15.00, la două zile după un incident similar.
La ora redactării acestei știri, nuclearul produce 668 MW, față de peste 1.300 MW la ora prânzului.
UPDATE. Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost oprită în mod controlat luni, pentru efectuarea unor lucrări de remediere a unui echipament inaccesibil cu reactorul în funcţiune, a anunţat Nuclearelectrica, într-un raport transmis bursei.
„SN Nuclearelectrica SA anunţă că Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost oprită în mod controlat în data de 20 noiembrie 2023. Oprirea controlată este necesară pentru efectuarea unor lucrări de remediere a unui echipament inaccesibil cu reactorul în funcţiune. Oprirea controlată a Unităţii 2, precum şi lucrările de remediere vor fi realizate în condiţii de siguranţă, în conformitate cu procedurile specifice ale CNE Cernavodă aplicabile în aceste situaţii şi nu au impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului unităţii, populaţiei şi mediului înconjurător”, se arată în document.
Pentru a acoperi deficitul de producție, Hidroelectrica a intrat în funcțiune la capacitate mare. În prezent, Hidroelectrica acoperă peste 40% din piață, conform ordinelor Dispecerului Energetic Național.
Sâmbătă, un reactor al Centralei Nucleare de la Cernavodă a ieșit din funcțiune azi, în jurul orelor 18.00. Reactorul 1 de la Cernavodă s-a deconectat automat, „ca urmare a condițiilor meteo care au cauzat pertubații în sistemul energetic național”, după cum au anunțat Nuclearelectrica și Ministerul Energiei.
În aceeași zi, și eolienele picaseră, din cauza vântului prea puternic, fiind alertă cod portocaliu în zona Dobrogea.
Din cauza acestei situații, deficitul de producție era de 2.400 MW.