Abordarea diferită a Spaniei privind migrația a contribuit la creșterea economică / PIB-ul a urcat iar șomajul a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 16 ani

Pe scurt

  • Migrația și turismul au stimulat economia Spaniei, crescând PIB-ul cu 3,2% în 2024 și reducând șomajul.
  • Abordarea Spaniei privind migrația este considerată un avantaj economic, oferind soluții la problemele demografice.
  • Imigranții joacă un rol crucial în piața muncii și contribuții sociale, completând golurile lăsate de populația îmbătrânită.
  • Gestionarea eficientă a migrației este esențială pentru stabilitate economică și socială, conform experților.
Articolul integral continuă mai jos
spania steag flag sursa foto: Pexels

Spania a adoptat o abordare diferită în ceea ce privește migrația, motiv pentru care economia sa a înregistrat o creștere semnificativă. PIB-ul a crescut, iar șomajul a atins cel mai scăzut nivel din 2008. Această creștere economică a fost alimentată de o combinație a fluxului de turiști și a numărului mare de imigranți. Spania a atras un număr record de 94 de milioane de turiști anul trecut și a creat locuri de muncă în sectorul turismului. Migrația a avut un impact pozitiv asupra pieței muncii, întrucât imigranții au acoperit golurile lăsate de populația în vârstă, relatează The Guardian.

Spania a reușit să aibă cea mai dinamică economie din Europa – numită cea mai bună din lume de către The Economist în 2024 – alimentată în parte de ceea ce analiștii au descris ca fiind abordarea foarte diferită a guvernului față de migrație.

Această diferență a fost pusă în evidență la sfârșitul anului trecut, când prim-ministrul Spaniei a lansat un avertisment dur cu privire la migrație. Dar, spre deosebire de ceillalți lideri din Italia, Germania sau Franța, Pedro Sánchez a fost hotărât să mobilizeze țara în favoarea unei abordări foarte diferite.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Spania trebuie să aleagă între a fi o țară deschisă și prosperă sau o țară închisă și săracă. Este la fel de simplu. Migrația nu a fost doar o chestiune de umanitate într-o țară în care rata natalității este printre cele mai scăzute din UE, ci a fost singurul mijloc realist de creștere economică și de susținere a statului bunăstării”, spunea acesta în octombrie 2024.

După câteva luni, declarația sa s-a aliniat cu datele economice: Economia Spaniei a crescut cu 3,2% în 2024.

Aceasta a depășit cu mult contracția de 0,2% înregistrată de Germania, creșterea de 1,1% înregistrată de Franța și cea de 0,5% înregistrată de Italia. Cifra a depășit, de asemenea, Marea Britanie – al cărui PIB total a crescut cu 0,9% anul trecut – și Olanda, care a avut o creștere de 0,8%.

Crucial pentru această majorare a fost circulația persoanelor, a declarat Javier Díaz-Giménez, profesor de economie la IESE Business School. „S-a făcut cu o mulțime de turiști și o mulțime de imigranți”.

În 2024, Spania a fost vizitată de un număr record de 94 de milioane de turiști – cu 10% mai mulți decât în anul precedent și a creat locuri de muncă în hoteluri, restaurante și alte servicii turistice.

De asemena, imigranții au umplut golurile de pe o piață a muncii îmbătrânită.

Înaintea alegerilor din Germania, subiectul economiei Spaniei a luat amploare și peste hotare. Deși unii politicieni cer sirienilor să se întoarcă în țara lor de origine, un studiu realizat de Institutul Economic German arată că aproximativ 80.000 de sirieni lucrează în sectoare care se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă, de la industria auto la stomatologie și îngrijirea copiilor.

Totodată, conform studiului, peste  5.000 de medici sirieni sunt angajați cu normă întreagă în țară, ceea ce înseamnă că deportările sau plecările voluntare ar putea duce la „lipsuri critice” în serviciile medicale.

„Studiile efectuate în Europa și SUA au demonstrat de mult timp beneficiile economice ale migrației. Ceea ce este clar este că migrația are o contribuție pozitivă la economie, cu condiția ca aceasta să fie bine gestionată. S-a demonstrat de mult timp că migrația este pozitivă pentru productivitate și venit pe cap de locuitor pe termen lung. Imigranții contribuie mai mult la impozitul pe venit și la contribuțiile sociale decât primesc în beneficii individuale în toate țările OCDE”, a declarat Jean-Christophe Dumont, șeful diviziei de migrație internațională a OCDE.

După spusele lui Dumont, rolul migrației va deveni probabil din ce în ce mai important în anii următori, pe măsură ce populația țărilor OCDE va scădea și oamenii vor avea mai puțini copii.

„Dar această migrație trebuie să fie bine gestionată”, a adăugat el, făcând referire la eforturile ca imigranții să învețe limba locală, să fie recunoscute calificările lor și să aibă acces la locuințe.

Spania a devenit în ultimii ani unul dintre principalii beneficiari de imigranți din UE. Guvernul țării s-a angajat să investească în îmbunătățirea integrării, de la sprijinirea migranților să navigheze pe piața muncii pentru a se asigura că nu sunt limitați la locuri de muncă unde sunt subcalificați și prost plătiți, până la reducerea birocrației pentru cererile de rezidență.

Rafael Doménech, șeful departamentului de analiză economică al băncii spaniole BBVA, a declarat că acestea sunt mostre ale echilibrului delicat pe care guvernele trebuie să-l facă.

„Relativa deschidere a Spaniei față de migrație este cu siguranță un avantaj și o oportunitate, dar trebuie să fie bine gestionată. În caz contrar, aceasta poate duce la dezechilibre majore și tensiuni care se pot transforma în tulburări sociale sau pot încuraja populismul”, a spus el.

Acesta a subliniat criza imobiliară din țară drept un potențial punct critic.

Doménech a mai spus și că este prea devreme să se tragă învățăminte generale din Spania, o țară în care imigranții au trecut de la mai puțin de 2% din populație în 1998, la peste 15% în două decenii. El a făcut trimitere la țări precum Danemarca, unde extrema dreaptă a transformat cu succes migrația într-un subiect de discuție polarizator, după ani de zile de relativă deschidere.

„Rămâne de văzut cum se va desfășura acest lucru. Cred că suntem abia la început aici. Ar fi bine să purtăm această conversație peste cinci sau zece ani, astfel încât să putem evalua cât de bine s-a descurcat Spania”, a mai adăugat acesta.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.