Academia de Studii Economice va inaugura marți noua clădire din spatele vilei istorice Nanu-Muscel, care a stârnit ample critici și debateri

ASE Cladire noua Nanu Muscel

Academia de Studii Economice (ASE) a anunțat că va inaugura, marți, 1 octombrie, noua clădire din Piața Romană, aflată în spatele vilei istorice Nanu-Muscel, care a stârnit ample dezbateri și critici referitoare la aspectul și încadrarea sa în zonă.

Clădirea va găzdui spații destinate activităților didactice, de cercetare și administrative din universitate.

Inaugurarea se va face printr-o slujbă de binecuvântare în cadrul festivității de deschidere a anului universitar.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În 2023, Academia de Studii Economice a finalizat lucrările la blocul de 7 etaje, construit în Piața Romană, lângă sediul vechi, în spatele casei Nanu-Muscel. Soluția aleasă a stârnit însă nenumărate controverse pe rețelele de socializare: unii spun că imobilul cu pereți de sticlă „călărește” monumentul istoric și mutilează Piața Romană, alții spun că e frumos și că zona arată mai bine decât înainte, când casa Nanu-Muscel era lăsată în paragină, scria atunci Hotnews.

Raluca Munteanu, arhitect și coordonator de proiecte al fundatiei Pro Patrimonio, spunea că noua clădire este urâtă și nepotrivită în peisaj: „Piața Romană are o formă circulară și clădirile sunt puse să definească respectivul spațiu urban. Forma noii clădiri, acel perete creat, definesc o linie arbitrară, nu leagă nimic cu nimic, neagă spațiul pieței, nu se integrează în el, nu formează un front continuu și coerent și strivește clădirea veche”. Ea spunea că acesta este un exemplu de manual cum o clădire respectă niște indicatori urbanistici, dar rezultatul este nefericit.

Și Bogdan Suditu, președintele Comisiei de Urbanism de la Primăria Capitalei, spunea că intervenția este una nefericită: „Deja nu mai putem să vorbim despre legal/ilegal pentru că are autorizațiile corespunzătoare, lucrările au început de multă vreme. Nu a trecut prin comisia noastră, deci mie îmi este ușor să vorbesc despre asta. Cetățeanul din mine spune „nu îmi place”. Câteodată trebuie să găsim justa măsură între funcționalitate, estetică și conservarea și protejarea patrimoniului și mai ales punerea în valoare a patrimoniului care mai există în zonele centrale. S-ar putea ca exemplul acesta, noua clădire din Piața Romană, ar trebui să fie începutul acestei discuții”.

În 2019, Guvernul a aprobat construirea clădirii ASE de sticlă, de 7 etaje, lipită de monumentul istoric Casa Nanu-Muscel din Piaţa Romană. Clădirea urma să coste 49,9 milioane lei.

Vila de la ASE, Piața Romană numărul 7, este unul dintre simbolurile bucureștene reprezentantive pentru felul în care patrimoniul a fost tratat în ultimii 20 de ani. Istoric, imobilul este cunoscut drept Casa Nanu-Muscel. A fost ridicată în 1903 și a aparținut unui profesor, fost director al Spitalului Colțea. Lânga ea, abia după 23 de ani a fost ridicată cladirea Academiei de Studii Economice, de la numărul 6, și aceasta monument istoric, scria EduPedu.

Istoria proiectului clădirii de 7 etaje

Academia de Studii Economice din București a cumpărat cu 3,5 milioane de euro, în perioada 2012– 2013, imobilul situat în Piaţa Romană, nr. 7, Sector 1, Bucureşti. În 2015 a demearat execuția lucrărilor pe baza autorizației de construire nr.398/1319300 din data de 22.07.2015, emisă de către Primăria Municipiului
București. Clădirea noua trebuia să aibă 7 etaje și să fie lipită de calcanul clădirii de 5 etaje a ASE. Fatada ar fi trebuit să înglobeze și Casa Nanu-Muscel, după restaurare.

Pe 1 aprilie 2016 ministrul culturii Vlad Alexandrescu cere sistarea lucrărilor pe motiv că este afectat monumentul istoric.

Tot în 2016, după mai multe controale, Inspectoratul de Stat în Construcții a permis reluarea execuției lucrărilor de construire autorizate la corpul C (clădirea nouă). În 2017, Ministerul Culturii – Direcția pentru Cultură a Municipiului București a transmis că nu este necesară avizarea dispozițiilor de șantier, ăentru că modificările se încadrează în limitele Avizului inițial dat în 2006. Așa că ISC permite reluarea lucrărilor de restaurare și la clădirea monument istoric Casa Nanu-Muscel. Numai că, potrivit unei declarații dată pentru Știrile PROTV de rectorul ASE Nicolae Istudor, constructorul a refuzat să mai intre pe șantier, pe motiv că nu ar mai avea capacitatea tehnică și financiară să facă lucrarea. Drept urmare, în iulie 2017, acesta a fost
notificat cu privire la rezilierea contractului și procesul a ajuns în instanță.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.