ACER consideră că ar putea fi destul de dificil pentru Europa să cumpere gaze în 2023

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) consideră că pentru Uniunea Europeană poate fi “destul de dificil” să-şi umple depozitele de gaze în 2023 şi că în mare parte asta va depinde de condiţiile meteorologice şi de cererea din China, în prezent afectată de încetinirea economiei, relatează agenţia EFE, citat de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Anul viitor poate fi destul de dificil în termeni de achiziţie a gazelor la un preţ satisfăcător”, a spus, luni, directorul general al ACER, Christian Zinglersen, la Comisia de Industrii a Parlamentului European.

Printre provocările cu care va trebui să se confrunte UE în ceea ce priveşte energia, în viitorul apropiat, se va afla umplerea depozitelor pentru sezonul rece 2023-2024, care va depinde în parte de cât de frig va fi iarna aceasta, după o toamnă cu temperaturi moderate, a subliniat el.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

O altă variabilă va fi reprezentată de furnizările din Rusia, care trimite mai puţine gaze în Europa, dar nu a oprit total livrările, dar şi de cererea din China, care în 2022 a înregistrat “cea mai mică majorare a cererii de gaze începând din anii ’90”, din cauza “unei creşteri economice neobişnuit de mică”, derivată din “izolarea din cauza Covid”.

“În contractele futures se văd preţuri nu atât de ridicate precum cele din august, când achiziţiile acestei hidrocarburi în Europa s-au plătit de opt ori peste medie, dar da, mai mari decât în mod normal”, a adăugat preşedintele ACER.

Un element cheie, în contextul unei oferte cu dificultăţi în a creşte, va fi reducerea cererii, care deja a scăzut în UE cu 10% şi cu până la 14% în industriile mari consumatoare de gaze, la care se adaugă viitoarele achiziţii comune de gaze între statele membre, printre alte măsuri.

Zinglersen s-a arătat precaut în a se pronunţa în legătură cu viitoarea reformă a pieţei de electricitate în UE, dar a avertizat că nu va fi o temă uşoară.

“Uneori am impresia că reformele pe termen lung se pot implementa” ca şi cum ar fi reforme imediate, dar “nu şi în acest caz, care va necesita semnificativ mai mult timp”, a spus responsabilul ACER, care a menţionat “aspecte care se pot îmbunătăţi”, precum acoperirea riscurilor sau asigurările.

El a avertizat că pe termen scurt vor trebui menţinute “măsurile pentru atenuarea costurilor populaţiei şi industriei” şi a făcut apel la redistribuirea veniturilor obţinute din impozitarea profiturilor extraordinare ale companiilor energetice.