Acordul pentru exporturile de grâu ucrainean a fost prelungit cu 60 de zile

grau cereale recolta agricultura Sursa foto: Pixabay

Exportul de grâu din porturile ucrainene va fi permis pentru încă 60 de zile. Aceasta este concluzia la care s-a ajuns în timpul discuțiilor de la Geneva între reprezentanții ONU, ministrul turc al Apărării și delegația rusă condusă de vice-ministrul de Externe, Serghei Verșinin, scrie Euronews Italia, potrivit Rador. Acordul urma să expire pe 18 martie.

Moscova nu se va opune prelungirii acordului, care garantează siguranța exporturilor ucrainene din trei porturi de la Marea Neagră. Totodată, o prelungire pe o perioadă mai lungă va fi luată în considerare de către Kremlin, „dacă vor fi ridicate embargourile pentru importurile sale de produse agricole”, a afirmat Verșinin.

Delegația rusă, care s-a întâlnit cu Rebeca Grynspan, secretarul general al Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, și Martin Griffiths, șeful agenției umanitare a ONU, s-a oferit să prelungească acordul cu doar două luni de la data scadentă de sâmbăta viitoare.

„Nu ne opunem prelungirii inițiativei, dar numai pentru 60 de zile”, a declarat vice-ministrul rus de Externe Serghei Verșinin, argumentând că, deși acordul a permis exporturi stabile de grâu ucrainean din august 2022, rămân în vigoare prea multe restricții pentru Rusia.

Acordul, semnat separat de Ucraina și Rusia cu Organizația Națiunilor Unite și Turcia pe 22 iulie și prelungit cu 120 de zile în noiembrie, permite exportul de cereale din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră, printr-un coridor de navigație sigur și proceduri de inspecție convenite pentru a verifica că navele de marfă nu transportă arme sau nu sunt capabile să lanseze atacuri.

Inițiativa făcuse posibilă deblocarea expedierilor de grâu din Ucraina, împiedicate de invazia rusă, prevenind astfel o creștere necontrolată a prețurilor și o criză alimentară globală.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, declarase că Moscova va accepta o prelungire, numai dacă vor fi ridicate restricțiile la exporturile sale alimentare, dar mulți diplomați și înalți oficiali, printre care ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, erau optimiști cu privire la reînnoirea acordului.

„Nu sunt aplicate scutirile de la sancțiunile privind produsele alimentare și îngrășăminte (rusești) anunțate de Washington, Bruxelles și Londra”, a argumentat Verșinin, referindu-se la un acord paralel, care ar fi trebuit să permită exportul de alimente și îngrășăminte, excluse de la sancțiunile internaționale, impuse pentru agresiunea rusă în Ucraina.

Funcționarii ruși afirmă că, deși produsele agricole ale țării nu au fost vizate în mod explicit de Occident, sancțiunile privind plățile, logistica și asigurările au creat un obstacol pentru posibilitatea ca cerealele și îngrășămintele Rusiei să ajungă pe piețele internaționale.

Solicitările Moscovei includ, așadar, deblocarea plăților bancare, a mijloacelor de transport și a logisticii necesare pentru a-și exporta produsele.

În cadrul acordului Moscova mai dorește ca amoniacul rusesc, materie primă esențială pentru producerea îngrășămintelor, să fie transportat din nou prin gazoductul care, pornind din orașul rusesc Togliatti, traversează Ucraina și ajunge la Marea Neagră, mai exact la Odesa.

Verșinin a descris discuțiile drept „sincere și complete” și a subliniat că extinderea „va depinde de progresele tangibile în normalizarea exporturilor noastre agricole, nu numai în cuvinte, ci și prin fapte”.

Surse ONU au recunoscut că exporturile Rusiei rămân complicate, pentru că multe companii private sunt reticente în a presta servicii sau în a asigura mărfuri și nave, deși li s-a explicat că nu contravin sancțiunilor și că totul se încadrează în dreptul internațional.

ONU a actualizat datele privind rezultatele acordului în cele opt luni de activitate: 23 de milioane de tone de grâu exportate, din care 55% au mers în țările în curs de dezvoltare. Acesta este un alt aspect care ar îngrijora Rusia. De altfel, Moscova susține că nu a fost respectat angajamentul de a exporta produse alimentare în principal către țările mai sărace, care se confruntă cu criza alimentară, și acuză țările mai bogate că profită de acord.

Inițiativa permite ca 60% din grâul exportat din Ucraina să părăsească țara. Restul este transportat pe fluviu în nave mai mici, ceea ce face operațiunile mai costisitoare.

Și, în ciuda tuturor eforturilor, volumul exporturilor de cereale ale Ucrainei este cu 22% mai mic decât în ​​perioada de dinainte de război.

Acordul pentru exportul de grâu „ar trebui să dureze pe timp nedeterminat, pentru că Ucraina este garantul securității alimentare pentru 400 de milioane de persoane din lume”, a declarat pentru televiziunea locală Daria Zarivna, consilier al șefului Biroului președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

„La intrarea în vigoare a acordului de cereale, Ucraina a exportat circa 23 de milioane de tone de produse alimentare. Într-un mod transparent, clar și limpede, avem acorduri cu Națiunile Unite, cu Turcia. Singura care, în acest caz, face tot posibilul pentru a împiedica acest acord să funcționeze și să nu fie prelungit, este Rusia”, a spus Zarivna, care a subliniat apoi că Moscova menține această poziție obstrucționistă „atât cu scopul de a elimina un concurent de pe piața mondială și de a slăbi economia ucraineană, cât și cu obiectivul de a crea un război informațional hibrid”.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *