Acționarii Alro au aprobat să contribuie cu 43 de milioane de euro la construirea centralei electrice pe gaze de la Ișalnița, împreună cu CE Oltenia

Redacția nov. 22, 2022 1 comentarii
ALRO Slatina

Acționarii producătorului de aluminiu Alro au aprobat, marți, participarea societății cu 43,5 de milioane de euro la societatea mixtă cu Complexul Energetic Oltenia care va construi o centrală electrică pe gaze de 850 MW la Ișalnița.

În octombrie, Complexul Energetic Oltenia a anunțat că va deșine o cotă de capital social de 59,9% din centrala electrică pe gaze de la Ișalnița, în urma unei contribuții de 65 de milione de euro, în timp ce partenerul Alro va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro.

Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect. Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noul SPV, în calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finanțare care va fi încheiat între SPV și Ministerul Energiei. De asemenea, proiectul va beneficia de o finanțare bancară pentru care CE Oltenia a mandatat, în august 2022, o bancă comercială importantă să acționeze în rol de aranjor al sindicalizării.

Termenul de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Ișalnița este anul 2026. Va înlocui unitățile 7 și 8, ambele pe cărbune, cu o capacitate de 315 MW.

Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *