Acționarii Fondului Proprietatea vor alege doi noi membri în Comitetul Reprezentanților. Cine sunt candidații

angajati, acord, deal, afacere, negociere Sursă foto: Unsplash

Acționarii Fondului Proprietatea (FP) se reunesc în Adunarea Generală a Acționarilor în data de 27 septembrie, pentru a discuta bugetul revizuit, solicitarea Ministerului Finanțelor de a interzice Fondului răscumpărarea de acțiuni, dar și alegerea a doi noi membri, perioada de trei ani, în Comitetul Reprezentanților FP.

Concursul vine ca urmare a expirării mandatului lui Nicholas Paris în data de 6 aprilie 2024 și demisiei lui Martin Bernstein din funcțua de membru al Comitetului Reprezentanților, care a devenit efectivă la data de 12 iulie 2024.

Cine sunt candidații:

Nicholas Paris – Membru al Institutului Contabililor Autorizați din Anglia și Țara Galilor (FCA), independent – propunere formulată de acționarul LCL GRUP SRL

George-Vladimir Duhan – Licențiat în Științe politice și absolvent EMBA în administrarea afacerilor, actual consilier prezidențial cu rang de ministru, implicat în relațiile de colaborare instituțională dintre Administratia Prezidențială și Ministerul Finanțelor, acționar al Fondului care deținea 6,53% din totalul drepturilor de vot în FP, respectiv 10,68% din totalul drepturilor de vot exercitabile la data de 31 iulie 2024. Implicarea în aceste relații de colaborare este determinată de calitățile și responsabilitățile aferente funcției pe care o deține în cadrul instituției: reprezentant legal și ordonator principal de credite al Administratiei Prezidențiale. – Propunere formulată de acționarul Ministerul Finanțelor

Marian-Cristian Mocanu – Avocat, Independent – autopropus.

Sarkany Istvan – investitorul și-a anunțat candidatura, dar acesta nu apare încă înscris oficial.

CV-urile depuse oficial de candidații înscriși pot fi citite AICI.

George Vladimir Duhan cunoaște bine activitatea și evoluția Fondului Proprietatea, deoarece a lucrat în calitate de consultant pentru Fondul Proprietatea înainte de a intra, în ianuarie 2015, în echipa Președintelui Klaus Iohannis, conform surselor Economedia. El a inițiat și a organizat din partea Administrației Prezidențiale întâlnirea care a avut loc la New York, în septembrie 2015, între Președintele Klaus Iohannis și reprezentanți ai unor investitori instituționali și bănci de investiții din SUA, ocazie cu care au fost discutate oportunitățile de investiții din România.

Comitetul de Nominalizare și Remunerare va analiza lista de candidați și va recomanda candidatul (candidații) Comitetului Reprezentanților, care va emite în continuare o recomandare de vot după ce lista va fi definitivă, decizia finală aparținând Adunării Generale a Acționarilor.

Fondul Proprietatea, înființat de stat pentru despăgubirea celor expropriați abuziv de comuniști

Fondul Proprietatea a fost înfiinţat de Guvernul României în decembrie 2005, pentru despăgubirea persoanelor ale căror bunuri au fost expropriate, în mod abuziv, de regimul comunist (în special în cazurile în care restituirea în natură nu a fost posibilă), prin acordarea de acţiuni la Fondul Proprietatea, în funcţie de pierderile suferite.

Fondul Proprietatea este o societate comercială pe acţiuni şi nu o instituţie guvernamentală. Prin urmare, acesta se află sub controlul Adunării Generale a Acţionarilor. Este și un important jucător în economie, iar în luna iulie a anunțat că în calitatea de acționar minoritar al Hidroelectrica, anunță că a încasat peste 8 miliarde lei din vânzarea pe bursă a participației deținute la compania de stat.

În prezent, acţiunile Fondului Proprietatea sunt tranzacţionate de către titularii acestora, în mod liber, la Bursa de Valori Bucureşti şi la London Stock Exchange.

Acţionarul iniţial unic al Fondului Proprietatea a fost Statul Român. Acţiunile emise de Fondul Proprietatea au fost transferate, cu titlu gratuit, deţinătorilor de titluri de despăgubire emise la data constituirii Fondului, dobânditorilor ulteriori sau persoanelor despăgubite prin decizii emise ulterior înfiinţării Fondului Proprietatea. Numărul acţiunilor transferate a fost stabilit prin raportarea la valoarea titlurilor de despăgubire deţinute. Valoarea iniţială nominală a unei acţiuni emise de Fondul Proprietatea a fost de 1 RON.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.