Acțiunile Deutsche Bank scad cu 13% după o creștere bruscă a costului de asigurare împotriva intrării sale în incapacitate de plată

Redacția mart. 24, 2023 0 comentarii
deutsche bank

Acțiunile Deutsche Bank au scăzut cu peste 13% vineri dimineață, în urma unei creșteri bruște a costului de asigurare împotriva intrării sale în incapacitate de plată, în noaptea de joi spre vineri, în condițiile în care persistă îngrijorările legate de stabilitatea băncilor europene, scrie CNBC.

Acțiunile creditorului german au scăzut pentru a treia zi consecutivă și au pierdut mai mult de o cincime din valoarea lor până acum în această lună. Credit default swaps – o formă de asigurare pentru deținătorii de obligațiuni ale unei companii împotriva neîndeplinirii obligațiilor de plată ale acesteia – a sărit la 173 de puncte de bază joi seară, de la 142 de puncte de bază în ziua precedentă.

Salvarea de urgență a Credit Suisse de către UBS, în urma prăbușirii băncii americane Silicon Valley Bank, a declanșat îngrijorări privind contagiunea în rândul investitorilor, care a fost accentuată de o nouă înăsprire a politicii monetare din partea Rezervei Federale americane miercuri.

Autoritățile de reglementare și băncile centrale elvețiene și mondiale au sperat că intermedierea vânzării Credit Suisse către rivalul său național va ajuta la calmarea piețelor, dar este clar că investitorii rămân neconvinși că această tranzacție va fi suficientă pentru a limita stresul din sectorul bancar.

Obligațiunile de rang 1 suplimentar (AT1) ale Deutsche Bank – o clasă de active care a ajuns pe prima pagină a ziarelor săptămâna aceasta după deprecierea controversată a titlurilor AT1 ale Credit Suisse ca parte a acordului de salvare – au fost, de asemenea, vândute puternic.

Deutsche a condus vineri scăderile generalizate ale principalelor acțiuni bancare europene, rivalul german Commerzbank pierzând 9%, în timp ce Credit Suisse, Societe Generale și UBS au scăzut fiecare cu peste 7%. Barclays și BNP Paribas au scăzut ambele cu peste 6%.

Deutsche Bank a raportat 10 trimestre consecutive de profit, după ce a finalizat o restructurare de mai multe miliarde de euro, începută în 2019, cu scopul de a reduce costurile și de a îmbunătăți profitabilitatea. Creditorul a înregistrat un venit net anual de 5 miliarde de euro (5,4 miliarde de dolari) în 2022, în creștere cu 159% față de anul precedent.

Rata sa CET1 – o măsură a solvabilității băncii – s-a situat la 13,4% la sfârșitul anului 2022, în timp ce rata de acoperire a lichidităților a fost de 142%, iar rata de finanțare stabilă netă s-a situat la 119%.

Deutsche Bank a refuzat să comenteze.

Risc de propagare

Autoritățile de reglementare financiară și guvernele au luat măsuri în ultimele săptămâni pentru a limita riscul de contagiune de la problemele la creditorii individuali, iar Moody’s a afirmat într-o notă de miercuri că ar trebui să „reușească în linii mari” să facă acest lucru.

„Cu toate acestea, într-un mediu economic incert și în condițiile în care încrederea investitorilor rămâne fragilă, există riscul ca factorii de decizie politică să nu fie în măsură să limiteze actualele turbulențe fără repercusiuni de mai lungă durată și potențial severe în interiorul și dincolo de sectorul bancar”, a precizat echipa de strategie de credit a agenției de rating.

„Chiar și înainte ca stresul din sectorul bancar să devină evident, ne așteptam ca condițiile de creditare la nivel mondial să continue să slăbească în 2023, ca urmare a ratelor dobânzilor semnificativ mai mari și a creșterii mai scăzute, inclusiv a recesiunilor din unele țări.”

Moody’s a sugerat că, pe măsură ce băncile centrale își continuă eforturile de a ține în frâu inflația, cu cât mai mult timp condițiile financiare rămân înăsprite, cu atât mai mare este riscul ca „tensiunile să se extindă dincolo de sectorul bancar, dezlănțuind daune financiare și economice mai mari”.

Foto: db.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *