Acțiunile Evergrande scad cu 19%, la minimul ultimilor 11 ani, în fața riscului de incapacitate de plată

Proteste la sediul Evergrande

Acțiunile Evergrande cădeau luni cu 19%, la minimul ultimilor 11 ani, în condițiile în care investitorii privesc cu pesimism perspectivele gignatului imobiliar chinez iar în această săptămână sunt așteptate mai multe scadențe de plată, scrie Reuters.

În cursul după amiezii, acțiunea companiei era cotată pe bursa din Hong Kong la 2,06 dolari HK, cea mai slabă cotație din mai 2010.

Divizia de management imobiliar a gigantului pierdea 12%, în timp ce divizia de mașini electrice scădea cu 8%.

Evergrande încearcă să strângă fonduri pentru a-și plăti creditorii, furnizorii și investitorii, în timp ce autoritățile de reglementare au avertizat că datoria colosală de 305 miliarde de dolari ar putea declanșa riscuri importante pentru sistemul financiar al Chinei dacă situația nu se stabilizează.

Unul dintre principalii creditori ai Evergrande a constituit provizioane pentru pierderi pentru o parte a creditelor acordate în timp ce alți creditori intenționează să acorde mai mult timp gigantului imobiliar, au declarat pentru Reuters patru directori bancari.

Dezvoltatorul imobiliar a anunțat duminică că a început să-și plătească investitorii cu proprietăți imobiliare.

Sub povara unei datorii imense de 260 de miliarde de euro, cel mai mare dezvoltator din țară a lăsat săptămâna trecută să se înțeleagă că ar putea fie în situația de a nu-și putea plăti creditorii.

Potrivit experților, grupul trebuie să termine 1,4 milioane de locuințe cu o valoare totală de 170 miliarde euro.

O eventuală lichidare a Evergrande ar avea consecințe considerabile în Chia, nu doar în plan economic ci și al “stabilității sociale” atât de atent urmărită de liderii chinezi.

Firma are 200.000 de angajați și generează indirect alte 3,8 milioane de locuri de muncă în China.

captura youtube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *