Acțiunile Sberbank se prăbușesc pe bursa din Londra

Actiuni Sberbank

Acțiunile celei mai mari bănci de stat din Rusia, Sberbank, vizată de sancțiunile occidentale, se prăbușeau luni pe Bursa din Londra, cu o cădere de -61.03%, la 1,58 dolari.

Tranzacțiile pe Bursa din Moscova sunt oprite la acest moment, dar mai multe mari companii din Rusia sunt listate și pe bursa din Londra. Toate se confruntau cu căderi masive.

Astfel, acțiunile Gazprom cădeau cu 48% iar cele ale Rosneft cu peste 40%.

Banca Centrală Europeană (BCE) a constatat luni „falimentul sau falimentul probabil” al filialei europene a băncii ruseşti Sberbank, printre cele mai mari din Rusia, ca urmare a retragerilor „semnificative” de depozite din cauza conflictului din Ucraina şi a sancţiunilor impuse de ţările occidentale.

Sberbank Europe AG, cu sediul în Austria, şi filialele sale din Croaţia şi Slovenia au „experimentat retrageri semnificative de depozite din cauza impactului tensiunilor geopolitice asupra reputaţiei lor”, explică supraveghetorul bancar al BCE într-un comunicat de presă, spunând că „în viitorul apropiat, banca s-ar putea să nu îşi poată plăti datoriile sau alte angajamente la scadenţă”.

Instituția financiară reprezintă aproape o treime din sistemul bancar al Rusiei și este foarte conectată la sistemul financiar global.

captura londonstockexchange.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *