Activitate blocată în prefecturi din cauza grevei angajaților, nemulțumiți de salarii: Nu se dau numere de înregistrare, nu au loc controale în piețe/ Lider sindical: Nu a luat nimeni legătura cu noi, nici măcar un secretar de stat. Ne mutăm la parlament și la guvern, vom veni la București

bani, lei, finante, bancnote, bani numarati

Greva declanșată în prefecturile din toată țara continuă și miercuri. Liderul Sindicatului Egalitatea, Cosmin Enescu, a declarat pentru Economedia că sunt în grevă toți angajații din prefecturi. Este vorba de 1.800 de persoane de la 42 de prefecturi. El a precizat că nu există niciun fel de activitate în prefecturi, adică nu se dau numere de înregistrare, comitetul pentru situații de urgență nu se întrunește, nu se primește corespondența, restituirea proprietăților e blocată pentru că nu se emit titluri de proprietare.

La serviciile de „Permise și Înmatriculări” și „Pașapoarte”, nu se face grevă pentru că acolo sunt funcționari publici cu un alt statut, a precizat Cosmin Enescu.

Pe de altă parte, el a precizat că, în cazul controalelor în piețe, dacă va fi nevoie de o comisie mixtă de control, împreună cu DSVSA și cu alte instituții, aceasta nu se va mai forma, iar controalele în piețe nu vor mai avea loc.

Liderul sindical spune că nici în a treia zi de protest nu are vreo reacție din partea guvernului: „Nu a luat nimeni legătura cu noi, nici măcar un secretar de stat din ministerul de Interne. Ne mutăm protestul la parlament si la guvern, vom veni la București săptămâna viitoare”, a mai spus Cosmin Enescu. El a adăugat că va trimite în cursul zilei de miercuri o scrisoare deschisă către ministrul de Interne, întrucât alte metode a lua legătura cu el nu au avut succes până acum.

Nemulțumirea sindicaliștilor din prefecturi este legată de nivelul salariilor, mai ales în comparație cu salariile plătite de primării. Ei spun că așteaptă o aplicare echitabilă a Legii salarizării 153/2017.

„Un muncitor de la o primărie de comună poate doar să păzească primării și ia același salariu ca un funcționar public de la prefectură cu 20-30 de ani vechime”, susține liderul sindicatului Egalitatea.

Funcţionarii publici şi personalul contractual din Prefecturi sunt de luni în grevă generală. Trecerea Instituţiei Prefectului în subordinea Secretariatului General al Guvernului şi majorarea salariilor sunt principalele revendicări, a declarat preşedintele Sindicatului „Egalitatea”, Cosmin Enescu.

„Prima revendicare se referă la legea care zace prin Parlament de un an. Noi am început încă din 10 februarie 2022 protestele, am făcut patru proteste până acum. Nu s-au rezolvat revendicările noastre, așa că o să facem o grevă generală începând din 10 aprilie și o să o continuăm până se vor rezolva revendicările. Legea care zace prin Parlament a trecut de Senatul României, mai are nevoie doar de un aviz de la Comisia de Muncă și dacă intră la vot, noi o să încetăm greva. Am mai avea o revendicare ca instituțiile prefectului să fie reașezate la locul firesc, adică în subordinea Guvernului. Constituția României prevede că prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu și nu al ministerului. Noi suntem acum în coordonarea ministerelor Afacerilor Interne. Noi nu mai vrem să fim la acest minister care nu ne sprijină, nu ne ajută cu nimic niciodată”, spune acesta.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. dupa ce ca au salarii babane mai fac greva? Niste trantori. MARS la munca! Sa fie dati afara daca nu mai vor sa munceasca pe 40 de milioane. Eu am 11 milioane pensie si nu ma plang.

  2. Hai in privat pe vanzari…sa faceti cateva mii de km pe luna, vizite clienti-mesaje-comenzi-telefoane, 9/10h cel putin pe zi, stress maxim…iar venitul este “cerul este limita”.
    Nu mai stati atat la stat….aveti masina de serviciu, telefon, tableta, laptop, asigurari, abonamente…nu va lipseste nimic, din contra !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *