Activitatea economică în zona euro, în iulie: Costurile din producție au crescut, pe fondul lipsei de materii prime şi a problemelor de transport

Redacția aug. 2, 2021 0 comentarii
productie, fabrica

Activitatea economică în zona euro a continuat creşterea solidă în iulie, în urma atenuării restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus, dar blocajele din fluxul de aprovizionare au dus la creşterea costurilor, arată datele publicate luni de compania de analize financiare Markit, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Datele vin după ce vineri Eurostat a anunţat că Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări, de 2% în trimestrul al doilea, comparativ cu primul trimestru, şi cu 13,7% în ritm anual. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 1,5% de la un trimestru la altul şi unul de 13,2% în ritm anual. Comparativ, în primele trei luni ale acestui an, PIB-ul zonei euro a înregistrat o scădere de 0,3%, după o contracţie de 0,6% în ultimele trei luni din 2020.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie, a scăzut în iulie la 62,80 puncte, de la nivelul record de 63,40 puncte în iunie, dar peste estimarea preliminară a Markit, de 62,60 puncte pentru iulie. Analiştii intervievaţi de Reuters estimau o creştere a indicatorului până la 60 de puncte.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

“Scăderea uşoară a producţiei în zona euro în iulie, după expansiunea record din iunie, nu ar trebui să provoace îngrijorări. Dar datele din iulie indică faptul că producătorii şi furnizorii lor nu reuşesc să majoreze producţia suficient de rapid pentru a face faţă cererii, ceea ce duce la majorarea preţurilor”, a apreciat Chris Williamson, economist şef al IHS Markit.

Lipsa materiilor prime şi problemele de transport au dus la creşterea indicelui privind preţurile factorilor de producţie la 89,2 puncte, de la 88,5 puncte, cel mai ridicat nivel decât se publică acest studiu, în iunie 1997. Şi preţurile produselor finite a atins un nivel record.

Tot vineri, Eurostat a anunţat că rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut în luna iulie până la 2,2%, de la un nivel de 1,9% în luna iunie, depăşind ţinta de inflaţie de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană, în condiţiile în care creşterea preţurilor de consum îi îngrijorează pe investitori. Aceste tensiuni generate de preţurile mari preocupă pieţele financiare care se tem de posibilitatea unei majorări a dobânzilor. Însă atât Banca Centrală Europeană cât şi Fondul Monetar Internaţional apreciază că actuala creştere a inflaţiei este doar un fenomen temporar.

În pofida creşterii preţurilor, cererea a rămas solidă, iar rata şomajului în zona euro a scăzut în iunie până la 7,7%, de la 8% în mai. Dar din cauza lipsei materiilor prime fabricile nu pot finaliza comenzile, ceea ce afectează industria zonei euro, apreciază analiştii.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *