Activitatea economică în zona euro, în iulie: Costurile din producție au crescut, pe fondul lipsei de materii prime şi a problemelor de transport

productie, fabrica Sursa foto: Pexels

Activitatea economică în zona euro a continuat creşterea solidă în iulie, în urma atenuării restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus, dar blocajele din fluxul de aprovizionare au dus la creşterea costurilor, arată datele publicate luni de compania de analize financiare Markit, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Datele vin după ce vineri Eurostat a anunţat că Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări, de 2% în trimestrul al doilea, comparativ cu primul trimestru, şi cu 13,7% în ritm anual. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 1,5% de la un trimestru la altul şi unul de 13,2% în ritm anual. Comparativ, în primele trei luni ale acestui an, PIB-ul zonei euro a înregistrat o scădere de 0,3%, după o contracţie de 0,6% în ultimele trei luni din 2020.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie, a scăzut în iulie la 62,80 puncte, de la nivelul record de 63,40 puncte în iunie, dar peste estimarea preliminară a Markit, de 62,60 puncte pentru iulie. Analiştii intervievaţi de Reuters estimau o creştere a indicatorului până la 60 de puncte.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

“Scăderea uşoară a producţiei în zona euro în iulie, după expansiunea record din iunie, nu ar trebui să provoace îngrijorări. Dar datele din iulie indică faptul că producătorii şi furnizorii lor nu reuşesc să majoreze producţia suficient de rapid pentru a face faţă cererii, ceea ce duce la majorarea preţurilor”, a apreciat Chris Williamson, economist şef al IHS Markit.

Lipsa materiilor prime şi problemele de transport au dus la creşterea indicelui privind preţurile factorilor de producţie la 89,2 puncte, de la 88,5 puncte, cel mai ridicat nivel decât se publică acest studiu, în iunie 1997. Şi preţurile produselor finite a atins un nivel record.

Tot vineri, Eurostat a anunţat că rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut în luna iulie până la 2,2%, de la un nivel de 1,9% în luna iunie, depăşind ţinta de inflaţie de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană, în condiţiile în care creşterea preţurilor de consum îi îngrijorează pe investitori. Aceste tensiuni generate de preţurile mari preocupă pieţele financiare care se tem de posibilitatea unei majorări a dobânzilor. Însă atât Banca Centrală Europeană cât şi Fondul Monetar Internaţional apreciază că actuala creştere a inflaţiei este doar un fenomen temporar.

În pofida creşterii preţurilor, cererea a rămas solidă, iar rata şomajului în zona euro a scăzut în iunie până la 7,7%, de la 8% în mai. Dar din cauza lipsei materiilor prime fabricile nu pot finaliza comenzile, ceea ce afectează industria zonei euro, apreciază analiştii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: