Președintele SUA, Donald Trump, intenționează să scutească producătorii de automobile de unele dintre tarifele anunțate, în cadrul unei noi “îmblânziri” a războiului comercial, ca urmare a lobby-ului intens al directorilor din industrie din ultimele săptămâni, conform Financial Times și Bloomberg.
Măsura ar scuti piesele auto de tarifele pe care Trump le impune importurilor din China pentru a contracara rolul acesteia în exporturile de substanțe chimice fentanil, conform unor surse citate de FT. De asemenea, planul ar permite producătorilor de piese să evite tarifele pentru oțel și aluminiu.
Scutirile ar lăsa în vigoare un tarif de 25 % impus de Trump asupra tuturor importurilor de automobile fabricate în străinătate. O taxă separată de 25 % asupra pieselor ar rămâne, de asemenea, în vigoare și urmează fie aplicată începând cu 3 mai.
Deși Washingtonul a protejat deja automobilele de tarifele „reciproce” anunțate pentru principalii parteneri comerciali, companiile auto americane au făcut presiuni în ultimele săptămâni pentru scutiri suplimentare.
Concesiile ar marca o victorie inițială pentru sectorul auto și o altă retragere din partea lui Trump în ceea ce privește tarifele sale cele mai agresive, pe fondul temerilor că acestea ar crește prețurile automobilelor americane, ar perturba lanțurile de aprovizionare și ar provoca pierderi de locuri de muncă.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În ultima săptămână, directorii din industria auto și-au intensificat criticile la adresa tarifelor, președintele Stellantis, John Elkann, avertizând că „industriile auto americane și europene sunt puse în pericol” de politica comercială a lui Trump.
Un alt executiv de rang înalt din industria auto a declarat: „Am îndemnat administrația – nu ne loviți la nesfârșit cu toate aceste alte tarife … pentru că acest lucru pune cu adevărat în pericol sănătatea sectorului nostru”.
Amânarea este, de asemenea, cel mai recent semn că Trump este dispus să ofere scutiri industriilor favorizate, după ce planurile sale tarifare au declanșat o vânzare profundă pe piețele globale în această lună și avertismente că acestea ar putea duce la o recesiune în SUA.
Trump a anunțat tarife „reciproce” pe măsură de până la 50 % pentru aproape toți partenerii comerciali ai SUA în „ziua eliberării” din 2 aprilie, înainte de a reduce ulterior taxele la un nivel de bază de 10 % timp de 90 de zile.
Săptămâna trecută, administrația a declarat că va excepta electronicele de larg consum, cum ar fi laptopurile și smartphone-urile, de la tarifele reciproce, dar că, în schimb, va lovi aceste importuri cu alte taxe în cursul acestui an.
Articolul integral AICI