Actualul ministru al Finanțelor Adrian Câciu critica în trecut, din poziția de analist economic, reducerea accizei la carburanți, despre care spunea că are „efect zero” la pompă și doar duce la pierderi de venituri la buget, pentru ca acum chiar el să propună în coaliția de guvernare această măsură, argumentând că va scădea prețul la pompă.
„Am propus liderilor coaliției soluția scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu. Am venit la guvernare să luăm măsuri care să protejeze populația și firmele românești de impactul crizei energetice. Acesta este doar una dintre deciziile care vor constitui pachetul major de soluții ce au ca scop reducerea facturilor energetice și calmarea puseului inflaționist manifestat la acest început de an”, a scris Adrian Câciu, marți, pe pagina sa de Facebook.
Însă în 2020 el avea o părere exact opusă, spunând că scăderea accizei are efect zero în piața de consum.
Postarea lui Adrian Câciu, care poate fi găsită și aici:
„Reducerea accizei la combustibil, efect ZERO!
La 31 decembrie 2019, prețul barilului de petrol era 68 USD. Astăzi preţul barilului de petrol este de 50,3 USD. O scădere de 18 dolari/baril (-27%). Influența în prețul combustibilului ar trebui să fie de 49 de bani. Dacă adăugăm și influența reducerii accizei, de 32 de bani, ar trebui să avem o scădere totală de 81 de bani! Daca ne uităm la site-ul peco-online, observăm faptul că pretul benzinei a scăzut de la 5,58 lei/l la 31 decembrie 2019 la 5,13/l lei, astăzi. (-8%). O diferentă de 45 de bani mai mică, iată, decât scăderea care ar fi trebuit sa se faca pe seama scăderii pretului barilului de petrol, dar extraordinar de mică dacă tinem cont că influenta eliminarii supraaccizei a fost de 32 de bani.
Prima concluzie: scăderea accizei are efect zero, având in vedere că nici astăzi nu avem o scadere care sa adune influenta scăderii pretului petrolului cu scaderea accizei (ar fi trebuit sa avem o scădere de 81 de bani/l iar noi avem o scadere globala de doar 45 de bani)! In două luni!
Dacă ne uităm la acelaşi site, observăm faptul că preţul la motorină a scăzut de la 5,76 lei/l la 31 decembrie 2019 la 5,25 lei/l astăzi. (-8,7%). O scadere de 51 de bani. În contextul in care scăderea cumulată (acciză redusă plus scadere pret baril) ar fi trebuit să fie 81 de bani/l.
A doua concluzie: scăderea accizei, efect zero în piata de consum. Iar când Chiritoiu va mai spune ca nu sunt intelegeri pe piata combustibililor va recomand sa nu il credeti neam!
Singurul efect rămâne pierderea de venit fiscal la bugetul de stat.”
Schimbarea părerii a fost semnalată de fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici, care subliniază că Adrian Câciu gândea într-un fel când era analist și acum, când este ministru de Finanțe, gândește în alt fel.
„Ministrul finanțelor are o părere, dar nu este de acord cu ea⁉️ AȘA gândește și acționează cel mai important ministru dintr-un guvern❓Una gândea atunci când făcea pe analistul economic (fără nicio răspundere față de români și mediul de afaceri) și total OPUS acum când este pe funcție (când simte în ceafă presiunea efectelor guvernării dezastruoase de după 2019, inclusiv cea de azi)⁉️ Ministrul finanțelor a anunțat astăzi o măsură de reducere a accizei la carburanți pe care o vede ca fiind cea salvatoare în lupta cu prețurile enorme la pompă. În 2020, același personaj (nu și ministru😉), spunea despre aceeași măsură: “Reducerea accizei la combustibil, efect ZERO””, a scris Teodorovici, pe Facebook.
Ti-am mai spus:
Efectul razelor de luna asupra galosilor de guma!