Adrian Codîrlașu, CFA România: Rata inflației va atinge maximul din ultimii 11 ani în 2022

Adrian Codirlașu Adrian Codîrlașu / Sursa foto: Facebook

Inflația va rămâne anul viitor la nivelul din 2021 până prin martie-aprilie, urmând atunci să atingă maximul ulterior crizei de coronavirus. În continuare, inflația va rămâne una ridicată, undeva la peste 7% până la finalul anului și va ajunge la circa 9% în aprilie 2022, coborând ușor în următoarele luni către 5-6%, însă menținându-se în continuare un nivel ridicat, a declarat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România, într-un interviu acordat Economedia.

Acesta este de părere că rata inflația va atinge maximul din ultimii 11 ani în 2022. Inflația are loc atunci când prețurile cresc în general. În orice moment, prețul mărfurilor va fluctua în funcție de schimbările la nivel global, de cerere și ofertă. Cu cât cererea este mai mare, cu atât oferta crește și odată cu ea și prețurile. Inflația este momentul în care prețul mediu la aproape tot ceea ce cumpără consumatorii crește. Mâncare, case, mașini, haine, jucării. Pentru a-și permite aceste nevoi, trebuie să crească și salariile.

În același timp, creșterea prețurilor la energie electrică se va resimți și anul viitor. Plafonarea prețurilor este doar o amânare a inflației, urmând să revină în creștere în luna martie-aprilie anul viitor, când va dispărea această plafonare dată de guvern, spune Adrian Codîrlașu.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Va reveni prețul la electricitate și gaze naturale din nou pe creștere cu impact de inflație. Creșterea depinde foarte mult de ce se întâmplă la nivel internațional în ceea ce privește energia electrică și gazul natural. Volatilitatea și incertitudinea este mare. Dacă o să fie un război între Rusia și Ucraina, vor crește și mai tare pentru că Europa va rămâne fără gaz și atunci prețurile la gazele naturale vor atinge noi maxime”, precizează analistul.

Prețurile la alimente vor continua să crească și în 2022

Anul 2021 a fost foarte bun pentru agricultură, România înregistrând producții record mai ales la cereale. Pentru anul viitor, Adrian Codîrlașu este de părere că, în cazul în care producția agricolă nu va fi la fel de prosperă, va exista o presiune de a crește și mai mult prețurile.

„De asemenea, trebuie să ținem cont și de ce se întâmplă și la nivel internațional, prețurile tuturor mărfurilor, inclusiv ale produselor agricole, cresc susținut si nu are cum să nu se mențină și în România. Probabil va continua creștere de prețuri și în agricultură, din cauza scumpirilor la combustibil și îngrășăminte”, precizează acesta.

Analiștii se așteaptă ca dobânzile să se dubleze în 2022

Atât la nivel global, cât și în România, inflatia va rămâne ridicată, ceea ce înseamnă și dobânzi în creștere. Reprezentantul CFA România spune că vor fi mai multe majorări pentru anul viitor, iar dobânzile vor crește mai mult ca în 2021. Potrivit analiștilor CFA România, sunt așteptate cel puțin trei majorări pentru jumătatea anului 2022 pentru România.

„Se estimează în piață că dobânda va crește mult peste ce este în prezent (n.r. – 2,69% ROBOR 3M) și se va dubla în 2022”, spune Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: