Aeroportul Oradea își poate extinde Terminalul pentru pasageri. Finanțare europeană de peste 200 de milioane lei pentru lucrări de modernizare

Aeroport Oradea macheta

Aeroportul Internațional Oradea, pe care îl administrează Consiliul Județean Bihor își poate extinde Terminalul pentru pasageri cu fonduri europene, o finanțare de peste 200 de milioane lei fiind aprobată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), a anunțat joi, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Este ultima șansă pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare prin POIM pentru că, prin noul exercițiu financiar, POT 2021-2027 nu se mai finanțează investițiile în aeroporturi, deci termenul limită pentru decontarea lucrărilor prin POIM este decembrie 2023.

Contractul de finanțare include un nou corp de clădire pentru Plecări, lucrări pentru drumuri și parcarea de scurtă durată, dar și echipamente pentru degivrarea avioanelor, explică Sorin Grindeanu :  ,,Aeroportul Internațional Oradea dispune de acum de banii necesari pentru extinderea terminalului de pasageri! Contractul de finanțare cu o valoare de 212,84 milioane lei cu TVA (POIM) care a fost semnat astăzi de Ministerul Transporturilor va permite acestui aeroport să aducă o serie de modernizări până la sfârșitul anului viitor:

– Construcția unui corp adiacent pentru plecări Schengen și non-Schengen

– Extinderea drumurilor de acces

– Extinderea parcării de scurtă durată

– Achiziționarea unor echipamente pentru degivrarea aeronavelor.”-Sorin Grindeanu.

Durata de realizare a investiției este de 8 luni, din care 2 luni pentru proiectare și 6 luni pentru execuția lucrărilor, a transmis CJ Bihor :

,, Terminalul T1 se va extinde ținând cont de un trafic de 400 pasageri/flux. Sunt prevăzute patru fluxuri principale: plecări/sosiri Schengen și plecări/ sosiri non-Schengen. Se vor asigura și fluxuri secundare dedicate pentru plecări și sosiri VIP. Vor putea fi procesați 800 de pasageri/oră, atât pe zboruri interne, cât și pe zboruri internaționale. Noile construcții se vor dezvolta preponderent la parter, având în unele zone și etaj/mezazin. Pe lângă fluxurile aeroportuare se vor realiza spații comerciale, birouri pentru Consiliul Județean Bihor personalul administrativ, handling, de securitate și pentru reprezentanții instituțiilor cu atribuții de control: poliția de frontieră, SRI și vamă. Prin realizarea acestui proiect, suprafața construită se va mări de la 2.925 mp, cât este în prezent, la aproximativ 12.500 mp. Investiția mai prevede extinderea suprafețelor betonate din fața terminalului pentru a facilita accesul pasagerilor, a personalului și a utilajelor aeroportuare, extinderea drumului de acces și a parcării (capacitate de 320 de locuri), achiziția unui echipament de degivrare pentru perioadele cu temperaturi scăzute “

La Aeroportul Internațional Oradea, în prezent operează curse TAROM și RYANIAR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *