AFI Europe va începe dezvoltarea proiectului de lângă AFI Cotroceni cu apartamente de închiriat

afi cotroceni

După ce anul trecut, AFI Europe, a finalizat faza I cu 190 de apartamente din AFI City, a preluat patru proiecte de birouri de la NEPI Rockcastle cu circa 294 de milioane de euro și a început lucrările la faza a doua din AFI Tech Park, compania intenționează să ceară un PUZ separat pentru extinderea proiectelor de lângă AFI Cotroceni, unde va construi birouri, zone de retail și apartamente de închiriat cu care va începe dezvoltarea proiectului.

„Intenționăm să continuăm dezvoltarea proiectelor din Cotroceni cu un proiect mixt care să cuprindă mai multe spații de birouri de închiriat, zone de retail și rezidențiale, toate spre închiriere. Ne dorim să creăm o adevărată comunitate unde oamenii vor putea să lucreze, să-și petreacă timpul liber și să locuiască. În clipă de față din cauza înghețării PUZ-urilor pentru viitoarele proiecte, intenționăm să aplicăm pentru un PUZ separat, al nostru. Vom decide apoi următorii pași în funcție de acesta”, spune pentru Economedia, Emma Toma, Head of Office Division, AFI Europe Romania.

Dar, compania ține secret masterplanul viitorului proiect gigant de pe strada Vasile Milea, în spatele AFI Cotroceni și celor cinci clădiri de birouri a AFI Park, și refuză să dezvăluie ce suprafețe vor ocupa componentele proiectului care va fi construit pe un teren de 4,3 hectare cumpărat de la fondul de investiţii Broadhurst Investments, pentru 23 de milioane de euro.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Avem în vedere posibilitatea de a dezvolta în primul rând zona rezidențială destinată închirierii, însă va vom comunica mai multe detalii la momentul potrivit. De asemenea, avem în plan creșterea numărului de birouri, precum și a spațiilor de retail”, arată Emma Toma.

Cu toate problemele create de pandemie, AFI Europe continuă să aibă încredere în piața românească și spune, prin vocea Emmei Toma, că au „o filosofie de business care se concentrează pe dezvoltare continuă, fie că alegem să construim proiecte de la zero sau suntem interesați de achiziții. Credem foarte mult în potențialul ridicat al pieței românești, atât în ceea ce privește investițiile pe care le facem în rezidențial, comercial, cât și în spațiile de birouri, pe care ne dorim să le păstrăm pe termen lung.”

E clar, însă, că situația creată de pandemie a determinat compania să-și revadă prioritățile. Acum, lucrează la extinderea proiectului rezidențial AFI City, care după unele surse ar ajunge să aibă la finalizare 4.000 de apartamente. De altfel, Doron Klein, CEO-ul AFI Europe România și Cehia, spunea anul trecut că „vrem să mai facem apartamente în AFI City, mai avem teren disponibil, dar momentan îmi e greu să spun câte. Vor fi, însă destul de multe, teren avem, deci nu ne oprește nimic”. AFI  Europe cumpărase terenul Laromet, pe care se dezvoltă AFI City, înainte de criza din 2008 și plătise exorbitanta sumă de 77,5 milioane de euro pe 155.000 mp. Inițial, compania pregătea un mall acolo, dar piața a schimbat opțiunile.

Cu cele opt clădiri de birouri din patru proiecte cumpărate de la NEPI Rockcastle anul trecut, AFI Europe deține 225.000 mp de birouri, fiind al doilea proprietar de birouri după Globalworth.

De altfel, strategia AFI Europe în România se bazează pe o creștere constantă, coerentă și diversificarea portofoliului. „Cererea pentru birouri Clasa A este într-o continuă creștere și cu siguranță va fi nevoie de noi proiecte de calitate pentru a o putea acoperi” spune Emma Toma.

Aceasta neagă orice negociere, acum, pentru achiziția unui proiect nou sau teren, deci oferta de 60 de milioane de euro făcută Plaza Centers pentru 75% din Casa Radio a rămas în ceață, cel puțin pentru moment.

„În clipă de față avem în lucru proiecte importante, care sunt tratate cu prioritate. În 2020 am achiziționat un portofoliu semnificativ de birouri, însumând 118.500 mp închiriabili dispuși în 4 proiecte de birouri Clasa A și 8 clădiri în București și Timișoara. În prezent nu ne aflăm în nicio negociere privind o nouă achiziție”, spune șeful diviziei office a AFI Europe.

În ceea ce privește pandemia, AFI Europe pare a fi fost norocoasă, deoarece a reușit să păstreze gradul de ocupare al clădirilor sale de birouri și chiar să reînnoiască contracte și extinderi de spații de birouri în clădirile pe care le deține.

„În toată această perioada am avut o comunicare strânsă și deschisă cu chiriașii noștri și observăm că oamenii își doresc să se reîntoarcă la birou. Există nevoia de a avea interacțiune umană, de a fi în preajma colegilor, dar și cea a unui alt mediu, care să creeze limita dintre spațiul personal și cel profesional. Clădirile AFI sunt construite la  un standard foarte ridicat și oferă multe facilități, sunt dotate cu zone de relaxare și socializare, precum și cu cel mai nou sistem de purificare a aerului prin ionizare pentru a-i proteja pe chiriași și vizitatori împotriva răspândirii virusului”, susține Emma Toma.

AFI Europe a luat măsuri pentru a combate infectările din birourile sale, inclusiv prin instalarea unui sistem de purificare a aerului.

„Am venit în întâmpinarea chiriașilor cu un set complet de măsuri, cum ar fi dezinfectarea, termoscanarea, reorganizarea accesului în clădire pentru a evita aglomerarea în zona de intrare și pe ieșire. Dar una dintre cele mai importante măsuri luate în perioada pandemiei, este instalarea în toate clădirile deținute de AFI Europe în România a celui mai nou sistem de purificare a aerului prin ionizare bipolară. Acesta aduce un mare avantaj, asigurând dezinfectarea și purificarea aerului cu până la 99%, iar eficiența sa a fost dovedită împotriva bacteriilor, a virușilor, inclusiv COVID-19. Investiția într-un astfel de sistem a fost de aproape 1 milion de euro”, conchide Emma Toma.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: