Agenția de rating Standard&Poor’s a retrogradat perspectiva de rating a Ungariei de la stabilă la negativă. Țara se afla deja în partea de jos a categoriei investment grade (BBB-), astfel că decizia de retrogradare o pune la o singură decizie distanță de ratingul junk (non-investment grade).
Potrivit agenției de rating, economia ungară va crește cu doar 1,5% în acest an – guvernul încă se așteaptă la 2,5%. Războiul tarifelor este un risc semnificativ. Datoria publică și deficitul bugetar sunt ridicate și există temeri că guvernul va începe să împartă bani înainte de alegerile parlamentare. Subvențiile UE vor lipsi. Este îngrijorător faptul că Fidesz continuă să guverneze prin decrete. Reacția guvernului: totul va fi bine!
Perspectiva negativă reflectă evaluarea agenției conform căreia riscurile în creștere la adresa stabilității fiscale și externe a Ungariei în următorii doi ani provin din creșterea protecționismului comercial, slăbirea cererii globale, diminuarea intrărilor de capital și creșterea cheltuielilor cu dobânzile pe fondul relaxării fiscale preelectorale, a concluzionat S&P în analiza sa.
Poziția guvernului este că această evaluare este temporară și se așteaptă o turnură pozitivă în a doua jumătate a anului, a scris Ministerul Economiei Naționale (NGM) în declarația sa de răspuns la evaluare.
Există multe riscuri care conduc la o retrogradare
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Agenția de rating a avertizat că o retrogradare ar putea fi posibilă în viitor dacă performanța fiscală a Ungariei se dovedește mai slabă decât previziunile noastre sau dacă cresc presiunile externe – de exemplu, prin efectele de propagare ale intensificării războaielor comerciale, retragerea unor subvenții semnificative din partea UE sau prin setări inadecvate ale politicii monetare care ar putea afecta cursul de schimb al forintului și inflația.
Perspectiva ar putea fi revizuită la stabilă în cazul în care consolidarea fiscală avansează mai rapid decât se preconizează în prezent, plasând raportul datorie publică/PIB pe o traiectorie clar descendentă. O revizuire la stabilă ar putea fi, de asemenea, luată în considerare în cazul în care Ungaria înregistrează progrese tangibile în accesarea fondurilor UE, în special a sprijinului acordat prin Mecanismul pentru redresare și reziliență (RRF), în următorii doi ani, ceea ce ar avea un impact pozitiv asupra finanțelor publice și investițiilor.
Creșterea economică va fi lentă și în acest an
În ceea ce privește detaliile, potrivit S&P, vulnerabilitatea la perturbările comerțului mondial crește din cauza deschiderii economiei ungare, deoarece exporturile reprezintă 75% din PIB, iar o parte semnificativă a acestora este sub formă de vehicule sau piese auto.
Perspectivele privind cererea internă sunt, de asemenea, slabe din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor și a indicatorilor slabi de încredere a întreprinderilor și a consumatorilor.
Comparativ cu ultimul nostru raport de țară din 25 octombrie 2024, ne-am redus prognoza de creștere a PIB-ului pentru 2025 de la 3 % la 1,5 %, ceea ce este departe de ținta pe termen mediu a guvernului de 3-6%, a scris agenția de rating.
De fapt, previziunile S&P sunt mult mai rele decât așteptările pe termen scurt ale guvernului. Ministerul Economiei Naționale (NGM) și-a revizuit previziunile macroeconomice pentru acest an la sfârșitul lunii martie: ministerul se așteaptă la o creștere a PIB de 2,5% și la o inflație de 4,5% – acestea sunt previziuni mult mai rele decât cele pe baza cărora a fost planificat bugetul. Potrivit ministrului de finanțe Márton Nagy, modificarea țintei deficitului bugetar nu este justificată, deoarece evoluțiile economice care diferă de așteptări vor avea un impact redus asupra bugetului. (El a menționat, de exemplu, că veniturile din TVA sunt realizate conform așteptărilor).