Agenția Fitch Ratings confirmă ratingul companiei româneşti Electrica la ”BBB minus”, cu perspectivă negativă / Datoria Electrica a urcat la 3 miliarde de lei pentru că a finanțat plafonarea prețurilor impusă de stat

Fitch agentie rating Sursa foto Fitch Sursa foto: Fitch

Fitch Ratings a confirmat la “BBB minus” ratingul pe termen lung atribuit companiei româneşti Electrica şi a menţinut perspectiva negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

De asemenea, profilul individual de creditare (SCP) al Electrica continuă să fie evaluat la “bbb minus”.

Confirmarea ratingurilor reflectă aşteptările Fitch privind normalizarea performanţei operaţionale a Electrica din 2023, sprijinită de deciziile finale ale autorităţii de reglementare pentru redresarea costurilor legate de pierderile de reţea din 2022, şi de redresarea completă a discrepanţei venit/cost creată de plafonarea preţului de aprovizionare.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Perspectiva negativă reflectă riscul de execuţie încorporat în implementarea deciziilor autorităţii de reglementare, în special plăţile la timp ale Guvernului pentru compensarea plafonării preţului, cuplate cu o situaţie dificilă a lichidităţii, care este dependentă excesiv de facilităţile pe termen scurt.

După doi ani dificili, datoria netă a Electrica a crescut la trei miliarde lei la finalul lui 2022, de la 0,4 miliarde lei la finalul lui 2020. Gradul mai ridicat de îndatorare este cauzat de necesitatea de a finanţa mecanismul de plafonare a preţului de aprovizionare până se efectuează plăţile guvernamentale (întârzieri de trei-patru luni) şi aproape un miliard de lei legate de costurile de achiziţie pentru acoperirea pierderilor de reţea din 2022. Compania este îndreptăţită să recupereze aceste costuri într-o perioadă de cinci ani, prin tarife mai ridicate.

Profilul individual de creditare (SCP) al Electrica continuă să fie evaluat la “bbb minus” şi plasează ratingul pe termen lung la acelaşi nivel cu ratingul suveran al României.

Dacă profilul individual de creditare al Electrica devine mai puternic decât al României, compania ar putea beneficia de un rating cu două trepte peste cel al României, dar dacă profilul individual de creditare al Electrica devine mai slab decât al României, Fitch se aşteaptă ca firma să nu beneficieze de sprijinul autorităţilor române, reflectând nivelul “scăzut” al stimulentelor legale, operaţionale şi strategice pentru sprijinirea

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: