Agenția Internațională pentru Energie: Aerul condiționat va contribui cel mai mult la cererea de energie electrică/ Unitățile de răcire a locuințelor vor consuma cu 280% mai multă energie până în 2050 din cauza temperaturilor ridicate

aer conditionat Sursa foto: pixabay.com

O creștere uriașă a utilizării aerului condiționat va avea unul dintre cele mai mari și mai imprevizibile impacturi asupra rețelelor electrice din lume în următorul deceniu, a declarat Agenția Internațională pentru Energie, potrivit Financial Times.

Cercetătorii de la AIE, o organizație dedicată asigurării securității energetice, au declarat că o combinație între creșterea veniturilor în țările în curs de dezvoltare și temperaturile mai ridicate cauzate de schimbările climatice înseamnă că energia utilizată pentru aparatele de aer condiționat din locuințe va crește cu o cantitate mai mare decât consumul actual de energie electrică al întregului Orient Mijlociu.

Previziunile au fost făcute în timp ce AIE și-a revizuit în creștere previziunile privind cererea de energie electrică, afirmând în raportul său emblematic World Energy Outlook, publicat miercuri, că utilizarea în 2035 va fi cu 6 % mai mare decât s-a anticipat anul trecut.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Conform raportului, aerul condiționat ar avea nevoie de 697 de terawați oră de electricitate în plus până în 2030, de peste trei ori mai mult decât cererea suplimentară din partea centrelor de calculatoare. În același timp, vehiculele electrice vor avea nevoie de 854 TWh în plus, a declarat AIE.

Variabilitatea cererii de aer condiționat va însemna, de asemenea, că aceasta va avea cel mai imprevizibil impact zilnic asupra rețelelor.

„Este un unghi mort pentru mulți factori de decizie să vadă cât de importante sunt aparatele de aer condiționat ca motor al consumului global de energie electrică”, a declarat Fatih Birol, șeful AIE, într-un interviu acordat Financial Times.

„Doar pentru a pune în context, în SUA și Japonia, 90% din gospodării au aer condiționat, dar acesta este de 5% din gospodării în Nigeria, 15% în Indonezia și mai puțin de 20% în India. Odată cu creșterea nivelului veniturilor și cu impactul tot mai mare al schimbărilor climatice, oamenii cumpără aparate de aer condiționat și acesta este un factor major”, a adăugat el.

AIE a declarat că se așteaptă ca consumul de energie pentru aerul condiționat rezidențial să crească cu 280% până în 2050 în scenariul „business as usual”, cunoscut sub denumirea de Steps. Aceasta ar reprezenta 14% din cererea totală de energie în clădiri până la acea dată, față de mai puțin de 7% în prezent.

Într-un alt scenariu, în care guvernele își îndeplinesc pe deplin angajamentele legate de climă, consumul de energie pentru aerul condiționat crește în continuare cu aproape 200%.

Majoritatea covârșitoare a creșterii consumului de aer condiționat va avea loc pe piețele emergente și în economiile în curs de dezvoltare, iar AIE a avertizat că cererea ar putea fi și mai mare dacă schimbările climatice vor produce valuri de căldură mai frecvente.

În schimb, aceasta a afirmat că, deși în creștere, consumul de energie al centrelor de date va avea un impact mai redus asupra rețelelor. „Există mai mult de 11.000 de centre de date înregistrate în întreaga lume și acestea sunt adesea concentrate spațial, astfel încât efectele locale asupra piețelor de energie electrică pot fi substanțiale”, a declarat AIE. „Cu toate acestea, la nivel global, centrele de date reprezintă o parte relativ mică din creșterea cererii globale de energie electrică până în 2030.”

AIE a afirmat că cererea globală de energie electrică crește cu o rată anuală de 1.000 TWh, echivalentul adăugării unei alte Japonii la consumul de energie electrică în fiecare an. De asemenea, AIE și-a majorat previziunile privind cererea în 2035, în scenariul său „business-as-usual”, cu 6 %, sau 2 200 TWh, la 37 371 TWh.

Birol a declarat că, în timp ce tranziția energetică „încetinește” în unele țări, aceasta se accelerează în alte părți.

„Adăugările de capacitate din surse regenerabile sunt cu 20 % mai mari în acest an decât în 2023. Nu văd o încetinire majoră, iar acest lucru se datorează faptului că tranziția este determinată de economie, nu de politicile climatice”.

Cu toate acestea, AIE a observat că, începând cu 2020, au fost adoptate aproape 200 de măsuri comerciale care afectează tehnologiile energetice curate, față de 40 în perioada precedentă de cinci ani, deoarece țările au devenit mai îngrijorate de rolul dominant jucat de companiile chineze în producția de bunuri precum panourile solare și vehiculele electrice.

Și World Energy Outlook a declarat că există „mai multă incertitudine pe termen scurt” cu privire la calea tranziției energetice din cauza valului de alegeri democratice din acest an, inclusiv un scrutin prezidențial în SUA. „Problemele legate de energie și climă au fost teme proeminente pentru alegătorii care au fost afectați de prețurile ridicate la combustibili și electricitate, precum și de inundații și valuri de căldură”, se arată în raport.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: