Agricultori şi Procesatori: O eventuală plafonare a adaosurilor comerciale ar putea avea implicaţii asupra siguranţei alimentare şi sănătăţii

etichete, supermarket, produse, alimente, calorii, cumpărături Sursa foto: Unsplash / Karsten Winegeart

O ordonanţă de plafonare a adaosului comercial ar putea determina furnizorii să reducă investiţiile în calitate şi sustenabilitate pentru a respecta plafonul impus, ceea ce ar conduce la o scădere a standardelor de calitate a produselor, cu posibile implicaţii asupra siguranţei alimentare şi sănătăţii, consideră Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România.

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Agriculturii, Florin Barbu, Forumul APPR îşi exprimă îngrijorarea faţă de perspectiva adoptării unei Ordonanţe de Urgenţă privind plafonarea adaosului comercial la produsele agricole şi alimentare, inclusiv la îngrăşăminte, furaje şi pesticide.

Deşi proiectul este propus ca o măsură de protecţie socială pentru a asigura stabilitatea preţurilor în acest sector, organizaţia semnalează că pot exista efecte secundare negative care necesită o evaluare atentă pentru a preveni impactul asupra întregului lanţ de producţie şi distribuţie.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Considerăm, încă de la început, că o astfel de măsură încalcă flagrant Constituţia României, având în vedere că în Articolul 135, alineatul (1), se precizează că “Economia României este economie de piaţă, bazată pe libera iniţiativă şi concurenţă”, iar în alineatul (2) se stipulează obligaţia statului de a “asigura libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale” şi de a crea un cadru favorabil valorificării tuturor factorilor de producţie. Intervenţiile administrative care impun plafonarea adaosului comercial riscă să contravină acestor principii fundamentale, afectând buna funcţionare a pieţei şi iniţiativa privată(…)”, se arată în documentul citat.

Potrivit agricultorilor, plafonarea adaosului comercial poate exercita o presiune suplimentară asupra fermierilor, care deja operează cu marje de profit reduse şi se confruntă cu costuri de producţie ridicate. Reducerea veniturilor ar putea limita capacitatea acestora de a investi în tehnologii noi şi de a menţine o producţie agricolă de calitate pe termen lung. În loc să sprijine agricultorii, măsura ar putea descuraja operatorii economici, afectând oferta de produse, susţin aceştia. În plus, interdicţia reducerilor comerciale riscă să blocheze relaţiile comerciale şi să crească preţurile pentru toţi actorii implicaţi, în special pentru fermieri, subliniază ei.

Cât priveşte efectele asupra sectorului îngrăşămintelor, furajelor şi pesticidelor, în scrisoare se arată că plafonarea adaosului comercial pentru aceste inputuri ar putea descuraja distribuitorii şi importatorii să aducă produse de înaltă calitate, necesare pentru o agricultură modernă şi sustenabilă. O eventuală scădere a ofertei de produse de calitate ar putea conduce la creşterea indirectă a costurilor pentru fermieri, anulând beneficiile aşteptate ale plafonării.

“Riscuri asupra calităţii produselor agricole şi alimentare: Furnizorii s-ar putea vedea nevoiţi să reducă investiţiile în calitate şi sustenabilitate pentru a respecta plafonul de adaos comercial impus. Acest lucru ar putea conduce la o scădere a standardelor de calitate a produselor oferite consumatorilor, cu posibile implicaţii asupra siguranţei alimentare şi sănătăţii”, subliniază documentul.

Potrivit Forumului APPR, pe termen lung, plafonarea adaosului comercial ar putea descuraja investiţiile în sectorul agricol şi alimentar din România, cu efecte asupra competitivităţii pe piaţa europeană. Fermierii şi producătorii locali ar avea resurse reduse pentru investiţii în tehnologii durabile şi procese inovative, absolut necesare pentru a concura eficient pe piaţa globală.

“În scenariul actual, ordonanţa ar aduce blocaje severe în aprovizionarea cu îngrăşăminte şi alte tipuri de inputuri agricole, transformând-o  într-un proces lent şi nesigur. Distribuitorii, dacă vor mai putea opera, vor solicita plata în avans, iar fermierii vor aştepta livrarea doar “când va fi posibil”, după ce întregul lanţ logistic internaţional îşi urmează cursul. Conceptul de aprovizionare “just-in-time” va deveni imposibil, nimeni nefiind dispus să rişte prin stocuri neacoperite, inclusiv în porturi. Acest lanţ al incertitudinii va lăsa fermierii fără resurse esenţiale exact când au nevoie, punând în pericol campaniile agricole şi recoltele”, se mai precizează în scrisoarea transmisă ministrului Agriculturii.

Forumul APPR avertizează că adoptarea unei asemenea măsuri, fără o analiză atentă şi un dialog real cu sectorul agricol, va genera consecinţe grave şi ireversibile asupra economiei rurale şi asupra siguranţei alimentare a României. Organizaţia consideră că acest proiect de act normativ trebuie analizat împreună cu reprezentanţii sectorului agricol şi cu organizaţiile relevante şi solicită stabilirea în regim de urgenţă a unei întâlniri pentru a expune, în detaliu, aspectele şi riscurile potenţiale pentru piaţă şi pentru producătorii agricoli.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, că toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, un proiect de ordonanţă în acest sens urmând să fie lansat în dezbatere în perioada următoare, iar ulterior aprobat în Guvern.

Măsura a fost contestată de Federaţia Romalimenta, de Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), de Confederaţia Patronală Concordia şi de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

În acest context, joi, şeful de la Agricultură a anunţat că o nouă discuţie cu reprezentanţii industriei alimentare referitoare la plafonarea adaosului comercial va avea loc săptămâna viitoare. El a precizat că vrea să aibă “un dialog corect” atât cu procesatorii, cât şi cu zona de retail din România, şi a arătat că această decizie de plafonare a adaosului comercial nu va afecta business-urile procesatorilor şi ale retailerilor din România..

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: