Ajutor de stat de peste 50 de milioane de lei pentru aeroporturile din Bacău, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Sibiu, Suceava şi Timişoara

Aeroport Avram Iancu Cluj Napoca

Aeroporturile din Bacău, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Sibiu, Suceava şi Timişoara vor beneficia de un ajutor de stat de 51 de milioane de lei, schema de ajutor de stat pentru a compensa efectele reducerii traficului de călători din cauza pandemiei COVID – 19 urmând să fie aprobată printr-un ordin comun al miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării. Solicitarea ajutorului COVID se aplică exclusiv pentru aeroporturile cu peste 200 000 de pasageri pe an (valorile valabile pentru 2019, înainte de criza COVID) dar nu mai mult de 3 milioane, deci nu şi pentru Otopeni, cel mai mare aeroport din România cu un trafic de aprox. 15 milioane de persoane înainte de pandemie. Solicitarea a venit din partea Asociaţiei Aeroporturilor din România pentru o sumă de aproape 62 milioane lei, dar Guvernul a aprobat prin Memorandum în octombrie 51 de milioane de lei : ,,Industria de transport aerian reprezintă unul dintre sectoarele economice cele mai afectate de pandemia de COVID-19. Traficul aerian a înregistrat o scădere semnificativă în anul 2020 comparativ cu anul 2019, în timp ce, pentru anul 2021, scenariile optimiste de evoluție a traficului aerian în România, elaborate de EUROCONTROL, prevăd un nivel al traficului reprezentând 44 – 51% din traficul din anul 2019, urmând ca nivelul traficului din anul 2019 să fie atins abia în anul 2024. Scăderea traficului aerian, cumulată cu un proces foarte lent de revenire la nivelul anului 2019, are un impact negativ semnificativ asupra veniturilor aeroporturilor din România, care au înregistrat în anul 2019 un trafic situat între 200.000 – 3.000.000 pasageri/an, punând în pericol menținerea acestora în stare operațională pe termen scurt, în lipsa unor măsuri de ajutor de stat. În acest context, Asociația Aeroporturilor din România a înaintat Guvernului României solicitarea de acordare a unui sprijin financiar în cuantum de 61.715 mii lei, pentru aeroporturile care în anul 2019 au înregistrat un trafic mai mare de 200.000 de pasageri și mai mic de 3 milioane de pasageri, respectiv Bacău, Cluj, Craiova, Iași, Sibiu, Suceava, Timișoara și care în prezent se confruntă cu dificultăți majore cauzate de nivelul scăzut al traficului și implicit al veniturilor în perioada iulie 2020 – decembrie 2021.” se arată în Proiectul de Ordin comun al miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării pentru acordarea ajutorului de stat.

Cererea de ajutor de stat a fost înregistrată şi validată la Comisia Europeană pe 25 noiembrie, obligaţia fiind înscrisă în Tratatul de funcţionare al UE, precizează Ministerul Transporturilor. Important de menţionat că, pentru Aeroporturile Bacău, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Sibiu şi Suceava Consiliile Judeţene sunt administratori în timp ce, pentru Aeroportul Timişoara, acţionar principal este Ministerul Transporturilor.

Spre comparaţie, Aeroportul Otopeni a avut în 2019 aproape 15 milioane pasageri şi doar 4,4 milioane anul trecut, din cauza restricţiilor COVID 19. Pentru anul acesta estimările arată aprox. 7 milioane de pasageri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *