Ministerul Economiei va lansa în perioada următoare apelul de proiecte pentru granturile de ajutor de stat pentru industria HoReCa. Antreprenorii care nu pot angaja un consultant au acum la dispoziție un ghid video care să îi ajute în accesarea fondurilor.
Unul dintre documentele obligatorii pentru care antreprenorii sunt sfătuiți să se pregătească din timp este raportul de expertiză contabilă sau raportul de audit financiar, prin intermediul căruia le este certificată baza de calcul din care se determină valoarea despăgubirii pe care aceștia o pot primi.
Potrivit actului normativ, baza de calcul a ajutorului va trebui certificată şi asumată de către un expert contabil sau o societate de expertiză contabilă, membri CECCAR, selectaţi şi remuneraţi de către aplicanți.
Procesul de depunere al cererilor de finanțare se va desfășura prin intermediul unei aplicații online iar toate documentele încărcate în aplicație vor trebui să fie semnate electronic de către aplicanți.
Antreprenorii care, din diverse motive, nu își pot angaja un consultant pentru a-i ajuta în procesul de obținere a acestei despăgubiri, fie vor să economisească banii pentru cheltuieli esențiale, au la dispoziție o alternativă sub forma unui ghid video.
Prin intermediul acestui ghid, realizat sub egida Fundației Naționale a Tinerilor Manageri, antreprenorii pot afla toate detaliile referitoare la condițiile de eligibilitate ale acestei măsuri, care sunt documentele necesare pe care trebuie să le pregătească (inclusiv documentele necesare elaborării raportului de expertiză contabilă) și cum să aplice solicitarea de finanțare în cadrul aplicației online.
Context
Guvernul României oferă un ajutor de stat nerambursabil care acoperă o parte din pierderea aferentă perioadei în care activitatea operatorilor economici (structuri de cazare, structuri de alimentație, agenții de turism, organizatori de evenimente) a fost afectată de primul val al pandemiei COVID-19.
Ajutorul se acordă sub forma unor granturi în cuantum de 20% din baza de calcul, rezultată din desfășurarea activităților aferente codurilor CAEN eligibile în anul 2020 comparativ cu anul 2019, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 800.000 euro.
Schema de ajutor de stat are un buget de 500 de milioane de euro, cu finanțare prin fonduri europene și credite de angajament. Bugetul schemei de ajutor se va distribui tuturor beneficiarilor eligibili care aplică. Este important de menționat faptul că în cazul acestei măsuri de ajutor de stat, fondurile vor fi alocate către toți beneficiarii eligibili care aplică cererea de finanțare, în limita a maxim 800.000 euro per societate, fiind eliminat criteriul „primul venit, primul servit”.