Multe afaceri din lumea întreagă nu se mai mulțumesc să fie mai eficiente cu adoptarea fără rezerve a digitalizării, ci unele privesc în perspectivă și caută se fie alături de clienți și cu tehnologii ale viitorului. Este vorba, în acest caz de Virtual Reality (VR) și Augmented Reality (AR).
Am stat de vorbă despre aceste noi tehnologii și felul în care se strecoară ele în viața noastră cu Alex Dohotaru, creator de VR și AR. El este cunoscut, printre altele, pentru că a creat, în premieră în România, un filtru AR pentru un articol vestimentar într-un editorial de modă din revista Elle.
De asemenea, este co-creatorul unui cunoscut influencer virtuali din România, Ana Tobor, primul de acest fel din țara noastră.
Economedia: Ce înseamnă pentru un antreprenor să fie deschis la nou?
A fi deschis la nou e ca și cum ai avea Google Maps cu update-uri în timp real. În business, contextul se schimbă rapid și trebuie să fii pregătit să iei alte rute. Nu e doar despre tehnologie, e și despre a-ți adapta mindset-ul, a învăța din greșeli și a încerca noi abordări.
Economedia: Deschiderea la nou, am putea spune, înseamnă în primul rând digitalizare?
Digitalizarea este un aspect important, dar deschiderea la nou cuprinde și adaptabilitatea, receptivitatea la schimbare și dorința de a învăța continuu. Deschiderea la nou e un combo: tehnologie, abordări fresh în HR, model de business inovativ și, da, și digitalizare.
Economedia: Cum contribuie VR (Virtual Reality) și AR (Augmented Reality) la dezvoltarea unui business?
Cu VR și AR, transformi fiecare interacțiune cu clientul într-o experiență memorabilă. Acestea pot îmbunătăți experiența clientului, optimiza procesele de formare și de marketing și pot genera noi surse de venit. De asemenea, o companie ce are new-tech in minte, este o companie foarte castigata pe termen lung.
Economedia: Care sunt domeniile în care VR și AR ar putea fi cel mai rapid adoptate?
Educația, sănătatea, imobiliarele și jocurile video sunt domenii în care aceste tehnologii pot fi rapid adoptate.
Economedia: Cum se va schimba internetul datorită VR și AR?
Internetul va deveni mult mai interactiv și tridimensional, schimbând modul în care consumăm conținut și interacționăm online. Metaverse a devenit un termen foarte over-rated in ultimi 2 ani, dar, intr-acolo ne indreptam.
Economedia: Cum vor arăta în anii următori rețelele sociale atât de populare acum, precum Facebook, X, TikTok, etc.?
Rețelele sociale vor deveni mai imersive, cu un accent mai mare pe realitatea augmentată și virtuală pentru a crea experiențe mai bogate pentru utilizatori. Instagram, TikTok si Snapchat exploreaza de mult zona AR, construind implicit o piata noua de creatori si consumatori ai acestui mediu, prin lansarea unor platforme de creatie “filtre AR”.
Economedia: Cum ți se pare intrarea Apple pe această piață?
Intrarea Apple în piața VR și AR este un indicator al importanței și maturității acestei industrii, ceea ce probabil va accelera adoptarea în masă. Apple, de obicei, nu intră într-o piață dacă nu vede potențial uriaș. E un semn clar că lucrurile se încălzesc și că trebuie să fim receptivi si reactivi la new-tech.
Economedia: Cum estimezi dezvoltarea pieței de VR și AR din România?
Sunt foarte optimist în privința pieței din România, având în vedere talentul local și interesul crescând pentru aceste tehnologii. Avem o scenă tech în creștere și o grămadă de tineri talentați. E un mix cool care ar putea să împingă lucrurile în direcția bună.
Economedia: În ce domenii ai implementat deja VR sau AR în România?
In principal am lucrat cu VR și AR in retail, aducand intotdeauna un wow-factor exeperientelor brand-client, dar totodata si în educație, imobiliare și turism, arătând potențialul acestor tehnologii de a transforma diferite sectoare.
Economedia: Ești co-creatorul unuia dintre cei mai mediatizați și cunoscuți influenceri virtuali din România, Ana Tobor. Crezi că influencerii virtuali vor lua locul celor umani?
Nu cred că influencerii virtuali vor înlocui in totalitate influencerii umani, dar vor oferi o alternativă interesantă și vor coexista în ecosistemul mediatic. De asemenea cred ca influencerii foarte mari, artistii muzicali dar si actorii, vor utiliza acest trend al AI si isi vor crea “duplicate virtuale”, pentru a putea fi in mai multe locuri in acelasi timp.