Alex Milcev, EY: Nu excludem impozit progresiv, în 2025 sau în 2026. Nu e doar o chestie de vorbă, se fac analize și simulări / Ne așteptăm la majorarea impozitului pe venit și pe dividende la 16% / Probabil va crește TVA în 2025

Alex Milcev, EY

Trecerea la impozitul progresiv sigur nu poate fi exclusă în 2025 sau în 2026, deoarece „nu este doar o chestie de vorbă, se fac analize”, a declarat marți Alex Milcev, liderul departamentului de asistenţă fiscală şi juridică din cadrul companiei de audit și consultanță EY România. El a mai spus că EY se așteaptă la majorarea impozitului pe venit de la 10% la 16% și a dividendelor de la 8% la 16%, măsura fiind posibilă din 2025. Reprezentantul EY mai susține că anul viitor cel mai probabil va fi majorată și TVA.

„Doctrina de centru-stânga, adică platforma PSD, vorbește despre impozitul progresiv. După alegeri, mi se pare destul de probabil că discuțiile se pot îndrepta serios în zona impozitului progresiv. Nu este doar dorința unui partid, sunt și niște studii făcute anul trecut și de FMI, care nu neapărat impune o asemenea idee, dar au promovat-o destul de insistent în spațiul public și în guvern și în mediul de afaceri. Dar nu este ceva ce n-am auzit, nu o să fie o surpriză. Deci o variantă de discuție, impozitul progresiv în 2025-2026, nu trebuie să o excludem. În ce formă o să fie, care sunt procentele nu știm, știm doar că se fac anumite simulări și anumite discuții între ușile închise, dar cu siguranță nu e doar o chestie de vorbă, se fac analize în această premisă”, a declarat Alex Milcev, în cadrul unei conferințe de presă.

Alex Milcev consideră că introducerea impozitului progresiv ar fi un regres pentru România. „Impozitul progresiv nu este un răspuns pentru România în această stare de dezvoltare. Sistemul are avantajele sau atractivitatea lui, de aceea multe țări din UE îl folosesc. Dar impozitarea unică e mai simplă. Ar fi o risipă de energie și de resurse ale statului. O să se găsească oameni inteligenți care să o știe să joace sistemul, nu e neapărat vorba de evaziune, ci de interpretare a legii, se poate ajunge la abuzuri, cum există în prezent la regimul microîntreprinderilor. Când ANAF va ajunge la un nivel de digitalizare mai mare decât acum, atunci putem vorbi de impozit progresiv. Dacă se face pe genunchi, va fi o chestie simplistă cu multe probleme”, a precizat el.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Alex Milcev susține că cota unică este un sistem simplu și a fost un sistem „care a mers, a fost apreciat și de mediul de afaceri, a tras investițiile străine și românești în țară, a adus și bani la buget, a permis și dezvoltare”. „Deci e un sistem care ar fi cred că foarte potrivit să fie reintrodus, după părerea mea”, a spus el, precizând că în acest moment România nu mai are o cotă unică adevărată, existând un impozit diferit pe venit (10%) și pe profit (16%).

Alex Milcev susține că se așteaptă să fie majorat impozitul pe venit de la 10% în prezent la 16%, pentru a ajunge sistemul de cotă unică adevărată. Potrivit lui, nu este exclus ca măsura să se aplice din 2025. Dar aici este necesară plafonarea unor asigurări sociale. El mai spune că se așteaptă și la majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 16%.

Milcev afirmă că TVA va fi probabil majorată în anul 2025, dacă nu de la ianuarie, atunci „cândva în cursul anului”. „E foarte ușor de făcut, iar după alegeri chiar nu o să conteze reacția societății”, a spus el. Conform lui, o speculație auzită neoficial din partea membrilor coaliție de guvernare este că este posibil ca TVA să fie majorată cu 1-2%. În prezent cota de TVA este de 19%, cu câteva excepții de cotă redusă pentru anumite categorii de bunuri și servicii. Potrivit lui Milcev, o opțiune este și eliminarea acestor cote diferențiate de TVA, reducerea aplicabilității lor și introducerea cotei de 19% la mai multe astfel de categorii de bunuri și servicii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: