Alina Gorghiu anunţă un proiect de lege pentru amnistia fiscală pe care au cerut-o transportatorii rutieri / Anunţul, cu o zi înaintea protestului cu 100 de camioane din Piaţa Victoriei

PROTEST ANAF

Un proiect de lege prin care se propune amnistia fiscală pentru transportatorii de mărfuri a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari PNL, a anunţat senatoarea Alina Gorghiu, care se numără printre semnatari. Anunţul proiectului de lege vine cu doar o zi înaintea protestului programat mâine, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, protest autorizat şi organizat ca urmare a nemulţumirilor asociaţiilor patronale după ce Ministerul Finanţelor, prin ANAF, a început impozitarea diurnei, retroactiv, pe ultimii 5 ani.

Dacă firmele au plătit deja un impozit pe diurnă, transportatorii pot cere restituirea acestor sume, a explicat Gorghiu.

„PNL, modificări fiscale benefice pentru mediul de afaceri. Fără impozite la diurnele angajaților care efectuează transport internaţional. Au existat interpretări diferite ale prevederilor referitoare la regimul fiscal aplicabil diurnei acordate șoferilor care efectuează transport în străinătate pe perioada detașării, ceea ce a condus la reîncadrarea acesteia ca venit asimilat salariilor. Este nevoie de o ajustare a cadrului legal pentru a ne adapta realității sociale. În acest context și cunoscând problemele pe care le întâmpină salariații șoferi care efectuează transport rutier internațional, am inițiat, alături de câțiva colegi deputați, Bogdan Huțucă, George Tuță și Tudor Polak, o propunere legislativă necesară pentru clarificarea expresă a regimului fiscal aplicabil indemnizației specific detașării transnaționale, pentru înlăturarea acestor interpretări diferite ale prevederilor legislației și pentru a reduce povara fiscală a șoferilor. De asemenea, se propune ca, pentru perioada 1 iulie 2015 – data intrării în vigoare a legii -, să nu se reîncadreze sumele de această natură și să nu se emită decizii de impunere. Dacă, însă, până la data intrării în vigoare, contribuabilii au plătit sumele din deciziile de impunere, atunci aceștia au dreptul la restituirea acestor sume, la cerere în termenul de prescripție legal care se calculează de la data de 1 ianuarie 2022”, a scris Alina Gorghiu.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Nu sunt impozabile indemnizaţiile şi orice alte sume de aceeaşi natură, primite de salariaţi, potrivit legii, pe perioada delegării/detaşării, după caz, în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, în limita plafonului neimpozabil reglementat potrivit legii, precum și cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare.

Plafonul neimpozabil este stabilit astfel:

(i) în ţară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaţie, prin hotărâre a Guvernului pentru personalul autorităţilor şi instituţiilor publice;

(ii) în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă prin hotărâre a Guvernului pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

De asemenea, aceste sume nu se cuprind în baza de calcul al contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate și a contribuției asiguratorii pentru muncă. Astfel, sunt venituri neimpozabile și nu se cuprind în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii sumele corespunzătoare cheltuielilor de transport şi cazare, indiferent dacă acestea sunt sau nu incluse în remunerația din statul membru în care salariatul este detașat, a mai explicat Gorghiu. Însă, până la o eventuală intrare în vigoare a legii pentru amnistie fiscală, ANAF nu poate renuţa la controalele în curs şi la deciziile de impunere. În acest context, transportatorii nu renunţă la protestul de mâine.

Postarea integrală a Alinei Gorghiu poate fi citită aici

O amnistie fiscală pentru transportatori nu ar fi o premieră: s-a mai aplicat în 2015, după cum au precizat reprezentanţii Asociaţiei APTE 2002 (Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.