AmCham: Dacă anul trecut toată lumea vedea creștere economică, percepția este că în acest an o să avem mai degrabă o stagnare/ Creșterea inflației, principalul risc pentru economie/ Ar trebui să ne întoarcem la cota unică din 2004

crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay

Dacă anul trecut toată lumea vedea creștere economică, percepția este că în acest an o să avem mai degrabă o stagnare față de anul trecut, arată un sondaj prezentat luni de AmCham (Camera de Comerț Româno-Americană), derulat printre companiile membre ale organizației. Aceștia mai susțin că proiectul de țară al României ar trebui să fie aderarea la OECD și că România ar trebui să se întoarcă la cota unică din 2004.

Sentimentul, deși este pozitiv, nu este la fel de pozitiv precum în 2021, spun reprezentanții AmCham. Astfel, în acest an se prefigurează venituri în creștere, dar mai puțin decât s-a realizat în 2021. La fel și din punctul de vedere al numărului de angajați.

„Ceea ce este pozitiv sunt investițiile, unde avem un sentiment pozitiv. E nevoie de investiții majore în partea de energie, de decarbornizare, există PNRR-ul în care majoritatea și-a pus speranțe mari, deși majoritatea fondurilor se duc către autoritățile publice”, spun reprezentanții AmCham.

Companiile din cadrul AmCham (87%) consideră că tendința de creștere a inflației este principalul factor macroeconomic care poate reprezenta un risc pentru economia României. Următorul factor este dat de creșterea prețurilor la energie (71%), urmat de conflictul din Ucraina și riscul de escaladare (59%), creșterea dobânzilor/a costurilor de finanțare (48%) și creșterea costurilor fixe – chirii, utilități, salarii (44).

Întrebați ce politici publice ar trebui să fie prioritare în 2022, membrii AmCham au identificat investițiile în infrastructură (77%), accelerarea digitalizării serviciilor publice (66%), un grad ridicat de absorbție a finanțării (58%), meținerea unui sistem fiscal competitiv (52%).

Proiectul de țară al României ar trebui să fie aderarea la OECD și implementarea PNRR, a declarat Ionuț Simion, Președinte AmCham Romania.

Alex Milcev, membru în boardul AmCham, a afirmat că sistemul fiscal din România ar trebui modificat, iar cel mai bun lucru ar fi să ne întoarcem la cota unică de impozitare în forma în care a fost introdusă iniţial, în anul 2004.

El s-a referit la măsurile fiscale anunţate pentru perioada următoare.

„Această dezbatere, care durează într-o formă sau alta de două luni, reflectă şi starea de spirit şi modul de gândire în coaliţie: avem idei de dreapta, avem idei de stânga, încă nu avem o formulă în Monitorul Oficial, nici măcar un draft pe care să-l analizăm şi aflăm o informaţie pe surse. Ne dorim să avem o siguranţă asupra a ceea ce va urma”, a spus Milcev.

În opinia acestuia, o modificare a Codului fiscal este necesară.

„Suntem conştienţi, vorbesc ca mediu de afaceri şi ca AmCham, că nu este suficient în această conjunctură politică şi financiară doar să avem un sistem mai bun pe partea de colectare, la reducerea combaterii evaziunii fiscale şi aşa mai departe. Deficitele bugetare sunt foarte mari şi sistemul fiscal trebuie modificat. A-l păstra aşa cum este acum şi doar a colecta ceva mai mulţi bani nu o să fie suficient”, a arătat oficialul organizaţiei.

AmCham a trimis autorităţilor din domeniu o scrisoare cu propunerile membrilor săi.

„În primul rând, vorbim de reîntoarcerea la sistemul cotei unice, aşa cum a fost ea introdusă în 2004”, a susţinut Milcev, amintind că, la acel moment, impozitul era 16% pentru orice şi totul era foarte simplu de înţeles.

„A fost un sistem foarte util care a ajutat României enorm şi un factor de publicitate pentru România, cu care am defilat în faţa investitorilor străini”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, dacă s-ar introduce impozitul progresiv, banii care s-ar strânge în plus nu ar justifica efortul din partea tuturor, inclusiv a Fiscului, întrucât schimbările ar fi complexe.

„Părerea noastră este că nu merită”, a subliniat Milcev.

În ceea ce priveşte plafonarea contribuţiilor sociale de sănătate şi pensii, aceasta este o idee foarte bună, mai ales în contextul deficitului acut de forţă de muncă.

Reprezentanţii AmCham au arătat, de asemenea, că este foarte importantă stabilitatea acestui cadru fiscal.

„Sistemul fiscal nu este cel care neapărat ar atrage un investitor, dar, vă asigur, este cel care îl poate speria pe investitor. Dacă cei care doresc să investească în România ştiu care este sistemul fiscal, îşi vor face planurile de afaceri astfel încât să aibă un anumit randament. Dar, când tu îţi faci un plan de afaceri şi vine cineva peste noapte şi schimbă sistemul politicii fiscal-bugetare fără să dea posibilitatea de ajutare, acest lucru nu este bine văzut. Este o furtună într-un pahar cu apă”, a spus Ionuţ Simion, preşedintele AmCham.

El consideră că este de apreciat că noile măsuri ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie, deci există un termen de 6 luni în care mediul de afaceri să se adapteze la aceste schimbări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *