Amenzi de peste 91 mil. lei, creștere cu 37,4% față de 2020, aplicate de Garda Națională de Mediu

bani-numarati-e1608707760315

Valoarea amenzilor aplicate de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), la nivel naţional, în primele zece luni ale anului, a însumat 91,355 milioane de lei, în creştere cu 37,4% faţă de intervalul similar din 2020, reiese din raportul lunar al instituţiei, scrie Agerpres.

Conform datelor centralizate, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2021, numărul inspecţiilor efectuate în întreaga ţară în domeniul controlului poluării şi al biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate a fost de 30.049, cu 6,21% mai multe în comparaţie cu situaţie din primele zece luni ale anului anterior.

Până la sfârşitul lunii octombrie a anului curent au fost emise 1.617 avertismente (faţă de 1.653, în aceeaşi perioadă din 2020), precum şi 317 dispoziţii privind sistarea activităţii (225, anul trecut) şi cinci decizii de încetare a activităţii, comparativ cu niciuna, anul trecut.

De asemenea, de la începutul acestui an şi până la 31 octombrie, au fost transmise 52 de propuneri de suspendare de acorduri/autorizaţii de mediu, 112 sesizări penale şi s-au confiscat 116 de mijloace auto.

Din totalul controalelor efectuate în cursul acestui an, un număr de 25.017 s-au înregistrat în domeniul controlului poluării, iar 5.032 în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate.

Statistica GNM arată că, la nivelul lunii octombrie, au fost efectuate 2.986 de inspecţii, dintre care 2.372 în domeniul poluării. Pe parcursul acestor controale au fost aplicate 422 de amenzi, în valoare totală de aproximativ 8,97 milioane de lei.

În acelaşi interval au fost transmise 186 de avertismente, 24 de dispoziţii de sistare a activităţii, 13 sesizări penale şi şapte propuneri de suspendare acorduri/autorizaţii de mediu. În acelaşi timp, au fost confiscate patru mijloace auto.

Garda Naţională de Mediu este o entitate publică ce funcţionează ca instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Instituţia are atribuţii în prevenirea, constatarea şi sancţionarea încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului, inclusiv a nerespectării reglementărilor prevăzute în legile specifice domeniului controlului poluării industriale şi managementului riscului, substanţelor şi preparatelor periculoase, biodiversităţii şi ariilor naturale protejate, fondului de mediu şi altor domenii prevăzute de legislaţia specifică în vigoare.

Foto: Edupedu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *